Verkeer
Stuur appje
Zoek

Dit is er te doen op 4 en 5 mei in Enschede: van dodenherdenking tot 'Circus of Freedom'

20230505 Grote Kerk in Enschede tijdens bevrijdingsdag Foto Jessy Soepenberg
Beeld: 1Twente / Jessy Soepenberg

Enschede maakt zich op voor dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Er zijn verschillende activiteiten georganiseerd om stil te staan bij de slachtoffers van oorlog en om vrijheid te vieren.

In dit artikel een overzicht van alle geplande evenementen, van ingetogen concerten tot een festival en van stille tochten tot vrijheidsvuren. Eerst de activiteiten in Enschede, dan die in Glanerbrug.

Dodenherdenking (zondag 4 mei)

De dag van de dodenherdenking in Enschede kent verschillende momenten van bezinning en herdenking.

  • Carillonconcert (17.00 uur): Stadsbeiaardier Esther Schopman speelt vanuit de toren van de Grote Kerk arrangementen van muziek van onder meer Johann Sebastian Bach en Sinead O’Connor, aangevuld met originele composities van componisten zoals Jurriaan Andriessen, Ronald Barnes en Albert Gerken.

  • Herdenkingsconcert Grote Kerk (17.45 uur): Kamerkoor Cappella Enschede, onder leiding van Jeanet Bosch, voert samen met Cappella Enschede Junior het Requiem van M. Duruflé uit. Toegangskaarten zijn verkrijgbaar via de website van Cappella Enschede.

  • Stille tocht (19.00 uur): Iedereen kan zich aansluiten bij een stille tocht van het stadhuis naar het Volkspark. De route loopt via de Langestraat, Oude Markt, Marktstraat, Brammelerstraat en M.H. Tromplaan naar het Volkspark. De stoet wordt aangevoerd door de burgemeester en de voorzitter van het 4 en 5 mei Comité, gevolgd door andere leden van het college van B&W, burgemeesters uit Gronau en Münster, vertegenwoordigers van Defensie en politie, veteranen, de Joodse gemeenschap, en de Roma- en Sinti-gemeenschappen.

  • Herdenking Volkspark (19.30 uur): Herdenking bij de beeldengroep van Mari Andriessen in het Volkspark. Hier dragen Benthe Blaak (junior stadsdichter) en Levi Heinen (voorzitter studentenvereniging Taste) gedichten voor. Aansluitend spreekt burgemeester Bleker. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door vijf blazers van Phion, Orkest van Gelderland en Overijssel. Bennie ter Heide speelt de ‘Last Post’ op trompet.

    Om 20.00 uur wordt twee minuten stilte gehouden. Aansluitend wordt het eerste en zesde couplet van het Wilhelmus gespeeld door Phion en gezongen door bariton Sebastiaan Ammerlaan. Iedereen mag meezingen. Na het Wilhelmus is er gelegenheid om bloemen te leggen bij het monument.

Lees verder onder de afbeelding.


DSCF3132
Traditioneel vindt de Enschedese herdenking plaats in Het Volkspark
Beeld: 1Twente
  • Theater na de Dam (21.00 uur): Er zijn in Enschede twee voorstellingen in het kader van Theater na de Dam.

    In theater De Kleine Willem is het programma ‘De Kunst van het vrij zijn’, met een documentaire over het leven van Bert Woudstra en zang van sopraan Roza Herwig. Dit programma is deels interactief en gericht op luisteren, voelen, nadenken en herinneren. Meer informatie en kaarten zijn verkrijgbaar via de website van het Wilminktheater.

    Bij 1Twente wordt de voorstelling ‘Wat we niet zagen’ opgevoerd. Jonge spelers van de Theatermakerij spraken met ouderen over nieuws, fake news, propaganda en het leven tijdens en na de Tweede Wereldoorlog in Enschede. Dit is een productie van Karine Roldaan. Meer informatie en kaarten zijn beschikbaar via de website van Theater na de Dam.

Bevrijdingsdag (maandag 5 mei)

Op maandag 5 mei viert Enschede 80 jaar leven in vrijheid. Er zijn gratis activiteiten in en bij de binnenstad. Op het terrein van Universiteit Twente is een groot muziekfestival, maar om daar binnen te komen moet wel worden betaald.

  • Struikelstenen-luisterroute (10.00 uur): Tegenover het monument voor de 850 vervolgingsslachtoffers (bij Oldenzaalsestraat 3) wordt de tweede struikelstenen-luisterroute van Enschede geopend. Via QR-codes langs de route horen deelnemers audiofragmenten over het leven en lot van verzetsmensen en Joden. De route duurt ongeveer een uur en loopt langs de oostelijke rand van het centrum. In 2021 werd de eerste tocht geopend, die begint bij de synagoge aan de Prinsestraat.

  • 'Circus of Freedom' in de Walstraat (10.00 - 17.00 uur): De Walstraat wordt deze dag omgetoverd tot 'Vrijheidsstraat' met een zogenoemd 'Circus of Freedom'. Er is theater, muziek en ander entertainment, naast gelegenheid om te drinken en eten.

  • Internationaal carillonconcert Grote Kerk (11.30 – 12.15 uur): Stadsbeiaardier Esther Schopman bespeelt het carillon met liedjes over vrijheid, vrede en verbinding. De muziek is op de Oude Markt te volgen via een geluidsinstallatie en een beeldscherm.

    De gespeelde liedjes zijn aangedragen door inwoners van verschillende nationaliteiten in Enschede. Sommige indieners van de liedjes zullen live meezingen. Op het programma staan liedjes uit onder andere Myanmar, Turkije en Oekraïne, waarbij de persoonlijke verhalen achter de liedjes worden belicht. Het concert wordt geopend met een couplet uit het Wilhelmus, waarbij de stadsbeiaardier op het carillon wordt vergezeld door burgemeester Roelof Bleker.

Lees verder onder de afbeelding.


Grote Kerk Oude Markt
Het carillonconcert is te volgen via beeldschermen op de Oude Markt
Beeld: 1Twente / Niels Veurink
  • Springkussens, markt, winkels en horeca (12.00 – 17.00 uur): Op het Van Heekplein is er een speciale extra zondagmarkt ter gelegenheid van Bevrijdingsdag. Diverse springkussens en springattracties staan klaar en zijn helemaal gratis. Naast de markt zijn ook de winkels in het centrum en de horeca op de Oude Markt te bezoeken.

  • Vrijheidslunch Grote Kerk (12.30 – 13.30 uur): In de Grote Kerk wordt een Vrijheidslunch georganiseerd, inloop vanaf 12.00 uur. Dit is een ontmoeting waarbij deelnemers met elkaar in gesprek gaan over vrijheid en onvrijheid. De lunch is gratis en voor iedereen, maar er is een beperkt aantal plekken, dus aanmelden wordt aangeraden via het Wilminktheater.
20230505 vrijheidslunch Enschede 2
Lees ook
Moslima, transgender en vluchteling tafelen samen bij eerste Enschedese vrijheidslunch
  • Ontsteken vrijheidsvuur (circa 13.30 uur): Voor de Grote Kerk op de Oude Markt wordt het vrijheidsvuur ontstoken. Een groep hardlopers haalde het vuur uit Wageningen en brengt het de stad in, geassisteerd door jeugdleden van Wielervereniging Het Oosten.

  • Muzikale optocht (13.45 uur): Na het ontsteken van het vuur vertrekt een muzikale optocht, begeleid door de Oosterbloaskapel (onderdeel van Drum- en Marchingband Enschede), van de Oude Markt naar de Walstraat.

  • Opening Vrijheidsstraat (14.00 uur): Officiële opening van de 'Vrijheidsstraat' in de Walstraat.

  • Festival Bevrijdingsdag Enschede (13.00-00.00 uur): Op de UT-campus wordt vanaf de middag tot middernacht groots de vrijheid gevierd met een festival voor alle leeftijden. Toegang kost geld, kaarten zijn te koop via de website van het festival. Er zijn vier podia met muziek van verschillende genres en topartiesten. De line-up vermeldt namen zoals Bankzitters, Bilal Wahib, Freddy Moreira, Frenna, Lil Kleine, Roxy Dekker, Turfy Gang, Stuk, Natte visstick, So Juice en Nelly is not my name. Er mag gedanst worden.

Lees verder onder de afbeelding.


398782 Bevrijdingsfestival emiel muijderman
Op het universiteitsterrein is een groot festival
Beeld: Emiel Muijderman

Glanerbrug (4 en 5 mei)

Ook in Glanerbrug wordt aandacht besteed aan dodenherdenking en Bevrijdingsdag.

  • Dodenherdenking (4 mei): Om 18.45 uur is er een rondgang langs de oorlogsgraven op begraafplaats Doodenzorg. De stille tocht start om 19.10 uur en de herdenking bij het monument op het Heldersplein volgt om 19.30 uur, met een toespraak van wethouder Harmjan Vedder.

  • Bevrijdingsdag (5 mei): Om 19.00 uur is er een programma in de Protestantse kerk (Gronausestraat 1200), met muziek van muziekvereniging Wilhelmina en Little Nork. Wethouder Niels van den Berg zal spreken. Om 20.55 uur wordt het vrijheidsvuur ontstoken.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.