Corona in Twente

Coronacarnaval online, maar de plannen voor als het weer mag liggen klaar

Niks bonte pruiken, stampvolle café’s en feesttenten of optochten. Carnaval anno 2021 is een ‘no go’. Beleidsmakers zien Britse varianten en coronahaarden. Carnavalorganisatoren zetten desondanks de feestneus op. Ook carnaval gaat gewoon... online.

Of: carnaval is online gegaan. Want, zo doceerde hoogleraar carnaval en voorzitter van de Enschedese Carnavalsvereniging Bob Stroeve in 1Twente Vandaag, carnaval begint op de elfde van de elfde. En de vereniging heeft al van alles gedaan.

Wat kan wel?

“Onze feestcommissie heeft bedacht wat we wel kunnen doen”, vertelde Stroeve. “We hebben een Facebook-DJ-avond gehad, met veel kijkers, een kerstbingo voor de hele club.” En in dat spoor gaat de vereniging de komende week, in aanloop naar de climax van heel dat feest, door. Normaal bestaat die climax uit optochten met praalwagens, feesten in kroegen en tenten.

Verkleed voor de buis

“Dit jaar doen we ook dat online. Een optocht gaat niet, natuurlijk, maar volgende week zondag hebben we bijvoorbeeld een carnavalsbingo voor de vereniging.” Die bingo is online, maar wie meedoet, moet zich wel verkleden. “En dan wordt ook de woonkamer versierd. We hebben prijzen voor kostuums en aankleding.”

Bob Stroeve 2 Ernst Bergboer
Bob Stroeve: "Carnaval is familie. Vind dagen lol maken met je familie, daar gaat het om." © Ernst Bergboer

Plannen voor als er weer iets mag

De verschillende carnavalsverenigingen hebben hun online-activiteiten wat op elkaar afgestemd. “Dan kunnen we bij elkaar op bezoek. Je moet het zo zien: carnaval is familie”, stelt Stroeve. “Zo voelt dat. Vijf dagen op elkaars lip en lol met elkaar. Daar gaat het om.” Dit jaar kan dat dus alleen online. Maar Stroeve ziet uit naar het moment waarop die carnavalsfamilie elkaar weer in het echt kan ontmoeten. En er worden al plannen gesmeed.

“Ja, we zitten eraan te denken om in de loop van het jaar, als we weer wat mogen, een of twee feesten te gaan houden.” En dan wordt er even geen rekening gehouden met de reguliere carnavalskalender…


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.