Met een aangetekende brief is zestig huurders in de Enschedese wijk Pathmos officieel te kennen gegeven dat het huurcontract van hun oude woning en tijdelijke wisselwoning over precies een jaar wordt opgezegd. Woningcorporatie De Woonplaats wil niet dat de huurders terugkeren naar hun woningen aan de Willem de Clerqstraat, Ververstraat, Bombazijnstraat en Pathmossingel, vanwege kwetsbaarheid voor overstromingen. Op 21 juli vorig jaar ging het mis toen na extreme regenval tientallen woningen onder het rioolwater liepen.
De formele kennisgeving van het opzeggen van de huur is een uitvloeisel van het besluit van De Woonplaats om bewoners niet te laten terugkeren. De woningcorporatie zegt niet te kunnen garanderen dat het bij een volgende extreme regenbui niet opnieuw misgaat. Pas over acht jaar, als de gemeente maatregelen heeft getroffen in de waterhuishouding, zou dat risico volgens De Woonplaats misschien afgenomen zijn. Veel bewoners nemen eventuele risico's voor lief en willen terug naar hun oude woning.
Als het aan De Woonplaats ligt komt het daar dus in ieder geval niet van. "Wij realiseren ons heel goed dat dit een heftige boodschap was en nog steeds is", aldus een woordvoerder van de corporatie. "Tegelijkertijd moeten wij, hoe vervelend dat ook is, al wel de officiële huuropzegging doen om de verhuisregeling voor iedereen in werking te laten treden."
Alle bewoners met een huurcontract voor onbepaalde tijd krijgen in ieder geval een tegemoetkoming van 7.673 euro in de verhuis- en inrichtingskosten. De huur van de wisselwoning wordt weliswaar opgezegd, maar dat lijkt vooral een stok achter de deur. De betreffende huishoudens kunnen er in veel gevallen voor kiezen om in de wisselwoning te blijven en mogen met voorrang reageren op huurwoningen die vrijkomen binnen het aanbod van De Woonplaats.
Veertig huishoudens hebben van de huuropzegging per 30 april 2026 van De Woonplaats ontvangen. "Zeventien huishoudens hebben ons al eerder laten weten dat zij in hun wisselwoning willen blijven wonen", aldus een woordvoerder. "Dat is/wordt op dit moment ingeregeld."
Een deel van de bewoners legt zich echter nog niet neer bij een vertrek uit hun vertrouwde buurt. Zij worden bijgestaan door een sociaal advocaat.