Woningzoekenden in Enschede hebben vanaf 2 juni niet langer uitsluitend via loting kans op een sociale huurwoning. De drie grote corporaties in de stad – Ons Huis, Domijn en De Woonplaats – gaan voortaan ook een deel van hun woningen toewijzen op basis van inschrijfduur. Zo is er meer perspectief voor mensen die al jaren wachten.
Wie al lang ingeschreven staat én regelmatig reageert, krijgt door het nieuwe systeem meer kans op een huurwoning. Concreet betekent het dat degene met de langste inschrijftijd de eerste kandidaat voor de woning wordt. Woningzoekenden met een voorkeur voor een buurt of woningtype krijgen zo meer kans op het realiseren van hun woonwens.
De Woonplaats en Ons Huis wijzen vanaf 2 juni de helft van hun vrijkomende woningen toe op basis van inschrijfduur. Domijn start met 37,5 procent en wil dat percentage later mogelijk verhogen. Woningzoekenden met een korte inschrijftijd, zoals starters, blijven aangewezen op de loting.
In totaal hebben de drie corporaties bijna 30.000 huurwoningen in Enschede.
Het is nadrukkelijk een gezamenlijke aanpak. De corporaties willen voorkomen dat woningzoekenden per aanbieder andere regels moeten uitpluizen. Op WoningHuren.nl, het centrale platform voor 13 woningcorporaties in de regio, is per woning te zien of deze via loting of wachttijd wordt toegewezen. Inloggen is voldoende om te zien wat je kansen zijn.
De druk op de woningmarkt is nog altijd torenhoog. Het nieuwe systeem lost het tekort niet op, benadrukken de corporaties, maar zorgt wel voor een eerlijkere verdeling. “Het geeft woningzoekenden met specifieke woonwensen of een langere adem meer kans op succes", lichten de corporaties toe in een persbericht.
De regeling geldt niet alleen in Enschede, maar ook in Losser, Haaksbergen en het landelijke bezit van De Woonplaats.
Voor De Woonplaats is dit systeem al bekend terrein. In de Achterhoek werkt de corporatie sinds september 2024 met dezelfde 50/50-verdeling. De eerste ervaringen zijn positief. Domijn kiest bewust voor een voorzichtige start: “We willen eerst zien of het werkt. Pas dan gaan we eventueel opschalen.”