Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Camera's om afvaldumpers erbij te lappen

Maak je borst maar nat: medio april worden op drie milieupleintjecamera’s geplaatst. “We moeten de vervuilers aanpakken, zegt gemeenteraadslid Gert Kel van Burgerbelangen Enschede. Dat er maar drie camera’s worden geplaatst, terwijl er honderden plekken zijn waar afval wordt gedumpt, maakt Kel niet uit. “Je moet toch ergens beginnen.”

Er is vanaf 2017, toen de ondergrondse containers werden geplaatst, al veel geprobeerd om de afvaldumpers op andere gedachten te brengen. Van extra handhaving, extra ophaalrondes tot kunstgrasveldjes met bloempjes: niets helpt.

Nog steeds krijgt Twente Milieu duizenden meldingen per jaar binnen over afvaldump. Dan maar het paardenmiddel cameratoezicht, zegt Kel ook namens de meerderheid van de gemeenteraad die in in 2019 al aandrong op plaatsing. Ze worden geplaatst in Stroinkslanden, de Lage Bothof en Winkelcentrum Zuid. Waarom daar? “Daar hebben we de meeste troep.”

‘Moeilijk, moeilijk, moeilijk. Kan dat wel? Je hebt de privacywet. En het is duur en wat doe je dan met die andere plekken waar het net zo erg is en misschien wel erger wordt?’ Er lijkt niet zo veel enthousiasme om het plan uit te voeren. Kel snapt het niet en is verontwaardigd: “Het is steeds uitgesteld. We hebben camaratoezicht verschillende keren op de agenda gezet en vorige week hoorden we dat het niet voor elkaar is, omdat die aanvraag voor de privacywet nog niet is verstuurd. Nu duurt het nog dertien weken. Ik ben bang dat die vertraging echt bij de gemeente ligt.”

Onbegrijpelijk, want kijk naar de gemeente Almelo waar vier camera’s al lang op de afvaldumpers zijn gericht. “Daar werkt het goed. Net als in Rotterdam, Den Haag. Ik kan wel twintig steden opnoemen waar het goed werkt”, zegt Kel. Almeloërs die zich laten snappen krijgen een boete van 400 euro. “In Enschede doen we het via bestuurlijke boetes waardoor het geld in de stad blijft. Daarmee kunnen we de camera’s terugverdienen.”

In Almelo worden vanwege het succes vier extra camera’s toegevoegd. Aan de andere kant zegt de Almelose afvaldumpwethouder: “We zijn er nog lang niet.”

Kel wil niets anders dan de afvaldumpers een kool stoven en ze aanpakken. Camera’s op drie plekken is geen druppel op de gloeiende plaat, vindt hij. “Uiteindelijk krijgen we minder afval op straat”, is zijn stellige overtuiging. Ook verruiming van het aantal kilo’s dat gratis bij de afvalbrengpunten gebracht kan worden, scoort niet bij de BBE’er. In Almelo mogen bewoners 500 kilo gratis brengen, in Enschede is dat 75 kilo. “Hiervoor hadden we de blokcontainers, toen was het oom een probleem. “Ons afvalprobleem heeft weinig met diftar te maken.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.