Hengeloos Peil

Tijd begint te dringen voor Weggeefwinkel Hengelo

De Weggeefwinkel is op zoek naar ruimte, omdat pandeigenaar Welbions de winkelstrip aan de Schumannstraat, waarin het zaakje gevestigd is, gaat renoveren. We schreven hier al eerder over. In Hengeloos Peil vroeg Carin Nijhuis, al jaren het gezicht van de Weggeefwinkel, om aandacht voor het probleem. SP-Fractievoorzitter Floor van Grouw, die ook was uitgenodigd, had geen pasklaar antwoord, maar wil graag meedenken met Carin, haar man Jan en de medevrijwilligers.

'Buiten de politiek om'

Van Grouw zat aan tafel omdat het bestuur van de Weggeefwinkel de SP per brief om hulp had gevraagd. Bij de zoektocht naar het huidige pand, nu vijf jaar geleden, kregen ze hulp van toenmalig SP-raadslid Andries Bruinsma. Floor van Grouw daarover: "Andries heeft dat echter buiten de politiek om weten te regelen. Het is heel lastig om via de politieke weg of rechtstreeks met het gemeentebestuur iets voor elkaar te boksen, omdat we als gemeente heel weinig panden in bezit hebben. Die zijn de afgelopen jaren allemaal afgestoten." Eigendom en beheer van vastgoed is geen gemeentelijke taak en met de verhuur van ruimtes tegen een niet-marktconforme prijs schept de gemeente een precedent. Immers, wie wil er nu niet voor weinig een pand kunnen huren? Van Grouw: "Op die manier wordt het een verkapte subsidie."

icon_main_quote_red_glyph

"Het kromme is dat het voor eigenaren goedkoper is een pand leeg te laten staan, dan om het te verhuren tegen een lage prijs, want dan zegt de bank: hé, het pand is kennelijk veel minder waar, wilt u het verlies even afdekken?"

Floor van Grouw (SP)

Armoedebeleid

Er komen bij de SP jaarlijks zeker een handvol verzoeken binnen om betaalbare ruimte, weet Van Grouw: "We proberen meestal te helpen, door te bemiddelen bij het zoeken naar ruimte of sponsoren. Dat geldt ook voor dit initiatief. Het moge duidelijk zijn dat de Weggeefwinkel in een behoefte voorziet en daarnaast biedt de winkel een daginvulling aan heel wat vrijwilligers. Maar zo zijn er meer initiatieven en de gemeente moet zorgen dat haar totale armoedebeleid op peil is, want daarmee bereik je alle inwoners en niet alleen de mensen die gebruik maken van deze winkel."

Bemiddelen

De meest succesvolle route richting vervangende ruimte is niet via de gemeente, maar via particulieren en zakelijke partijen. "En daarbij kan de politiek natuurlijk wél bemiddelen. Dat hebben Carin en ik ook al afgesproken. Dat we samen proberen een oplossing te vinden. Het kromme is echter ook nog eens dat het voor eigenaren goedkoper is een pand leeg te laten staan, dan om het te verhuren tegen een lage prijs, want dan zegt de bank: hé, het pand is kennelijk veel minder waar, wilt u het verlies even afdekken?"

Carin hans weggeefwinkel
Carin en Hans Nijhuis, het echtpaar dat de weggeefwinkel aan de Schumannstraat runt. © 1Twente Hengelo

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.