Hengelo

Wie geeft Weggeefwinkel ruimte om verder te kunnen?

Carin Nijhuis (68) is ten einde raad. In februari of maart moet ze met haar Weggeefwinkel Hengelo vertrekken aan de Schumannstraat 12 in Klein-Driene. Zij en haar vrijwilligers zijn nu dringend op zoek naar vervangende ruimte, want 'Hengelo heeft een weggeefwinkel nog altijd hartstikke hard nodig'.

Weggeefwinkel
De ruimte aan de Schumannstraat meet ongeveer 130 vierkante meter. © Stichting Weggeefwinkel Hengelo

Leegstaand schoolgebouw

De gemeente zou Nijhuis aan vervangende ruimte kunnen helpen door haar een leegstaand deel van het voormalige schoolgebouw op de hoek Mozartlaan / Symfoniestraat in bruikleen te geven. Carin Nijhuis: "Dat zou ideaal zijn. Die school staat hier letterlijk om de hoek. Dan kunnen we lopend verhuizen."

Een gemeentewoordvoerder laat weten dat er inderdaad een telefonisch verzoek van de secretaris van de stichting is geweest om vervangende ruimte, maar dat zo'n verzoek nooit zomaar ingewilligd wordt: "We hebben als gemeente weinig leegstaande panden en we geven nooit zomaar iets te leen. Daarvoor schakelen we de hulp van een bedrijf, Ad Hoc Leegstandsbeheer, in. We hebben deze meneer gevraagd een officieel verzoek in te dienen bij het College van B en W."

icon_main_quote_red_glyph

"Hengelo heeft een weggeefwinkel nog altijd hartstikke hard nodig."

Carin Nijhuis

Renovatie

Dat ze een keer moesten vertrekken, zat er aan te komen: eigenaar Welbions wil de panden hier renoveren en daarna is er geen plek meer voor Nijhuis en co. Immers, de weggeefwinkel kon 4,5 jaar kosteloos gebruik maken van het pand, maar de nieuwe huurders moeten huur betalen.

Volgens Carin Nijhuis is de winkel nog altijd hard nodig: "We hebben wekelijks zo'n 150 bezoekers. Een deel komt voor spullen, een deel drinkt een kop koffie of thee in ons koffiehoekje. Vanwege corona is dat nu tijdelijk gesloten. In ons nieuwe pand moet er zeker weer zo'n hoekje komen."

Carin nijhuis weggeefwinkel
Carin Nijhuis: "We hebben wekelijks zo'n 150 bezoekers. Een deel komt voor spullen, een deel drinkt een kop koffie of thee in ons koffiehoekje." © Stichting Weggeefwinkel Hengelo

Meer meters

Ze krijgen vooral bezoek van mensen die op zichzelf gaan wonen, maar nauwelijks financiële armslag hebben: "Denk dan bijvoorbeeld aan mensen die in een woongroep wonen, maar er nu klaar voor zijn om op zichzelf te gaan wonen. Die helpen we graag een goede start maken."

De ruimte aan de Schumannstraat meet ongeveer 130 vierkante meter. Carin Nijhuis wil er graag wat meters bij: "Dan kunnen we ook weer meubels aannemen. Vanwege ruimtegebrek is die mogelijkheid er nu niet."

Donaties

De weggeefwinkel wordt volledig bekostigd uit giften van mensen die het initiatief een warm hart toedragen. De spullen krijgt Nijhuis gratis. "De naam zegt het al. Mensen die hier iets komen uitzoeken, hoeven daar niets voor te betalen. Maar als iemand iets kan missen, mag hij of zij altijd een donatie doen. Daar moeten we het van hebben. Meer inkomsten hebben we niet."

icon_main_info_white_glyph

Openingstijden

De weggeefwinkel is open op de woensdag en zaterdag van 13 tot 17 uur. Op de maandag kunnen spullen tussen 9.30 en 11.00 uur worden ingebracht. Op zaterdag 26 december en woensdag 30 december is de winkel dicht. Op zaterdag 2 januari 2021 gaat de Weggeefwinkel Hengelo weer open.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.