Enschede
Video

500 Enschedese dwergvleermuizen krijgen nieuwe overwinteringsplek

Ze is maar vier centimeter groot, weegt zo’n vijf gram en verschuilt zich graag in kleine gaten: de gewone dwergvleermuis. Ook in Enschede bestaat er een grote groep van 500 vleermuizen, die nu vanwege een sloop van een complex aan de Thomas de Keyserstraat moet verhuizen.

Onderzoek is verplicht

Ronald Jonker is projectleider bij Domijn en hield het flora-en fauna onderzoek de afgelopen weken in de gaten. Zo’n onderzoek is verplicht, laat hij weten. “Als je iets wilt slopen, moet er zo’n onderzoek plaatsvinden”, aldus Jonker. “We hebben er rekening mee gehouden in onze planning.”

Ongezellig

Deze week begint de sloop. Tot die tijd moeten de vleermuizen een nieuw onderdak vinden. “Dat gaat zeker lukken. We maken het voor de vleermuizen zo onaangenaam mogelijk door gaten tussen de buiten- en de spouwmuur te slaan. Dan gaat het waaien en ze vliegen er vanzelf uit”, licht de projectleider toe. Door een kleine plastic kap, die voor de gaten werd geplakt, kunnen ze er wel uit, maar niet meer in.

Winterslaap

In de buurt heeft de woningbouwcorporatie een aantal gevelkasten geïnstalleerd om de vleermuizen een nieuwe verblijf te bieden. In deze kasten houden ze een soort winterslaap, die de zoogdieren anders in het huis hadden gehouden.

icon_main_info_white_glyph

Pipistrellus pipistrellus

De gewone dwergvleermuis, ook Pipistrellus pipistrellus genoemd, is een kleine vleermuis van vier centimeter met een spanwijdte van ongeveer 25 centimeter. De vleermuis eet voornamelijk muggen, schietmotten, haften of nachtvlinders. In hun overwinteringsplek moet een constante temperatuur van in ieder geval minder dan tien graden heersen. Tijdens de wintermaanden verlagen ze hun lichaamstemperatuur, stofwisseling en het ademhalingsritme. Zodra het weer iets warmer wordt, zoeken de vleermuizen weer een plek onder een dak, in een boom of in de gaten van een huis.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.