Verkeer
Stuur appje
Zoek

Geen fysieke kerkdiensten voor Enschedese katholieken

19136 jozefkerk
De Jozefkerk in Enschede.
Beeld:

Katholieken uit Enschede, Oldenzaal en Haaksbergen zitten deze kerst niet in de kerkbanken. De parochies van Zuidoost-Twente doen door de lockdown alle publieke vieringen in de ban, wel houden verschillende parochies onlinediensten. De parochies willen solidair zijn tijdens de lockdown

Vandaag werd op de bisschoppenconferentie bekend gemaakt dat de nachtmis in heel Nederland wordt afgelast. Tijdens de nachtmis op kerstavond komen doorgaans veel mensen op af. Met het schrappen van de nachtmis willen de bisschoppen voorkomen dat er te veel mensen op de been gaan. Volgens de bisschoppen mogen de diensten op eerste kerstdag gaan wel door, maar is alleen te bezoeken voor dertig gelovigen die zich van ter voren hebben aangemeld.

“In deze zware tijd vindt het pastoraal team dat wij niet van dit recht gebruik moeten maken”

Toch hebben de parochies van Enschede, Haaksbergen en Oldenzaal besloten om gedurende de lockdown alle publieke vieringen niet door te laten gaan. “Als rooms-katholieke parochies hebben wij het voorrecht om in deze tijd nog met 30 parochianen bij elkaar te mogen komen. Rechten geven echter ook verplichtingen. In deze zware tijd vindt het pastoraal team dat wij niet van dit recht gebruik moeten maken”, zegt pastoor Paul Daggenvoorde op de website van parochie St. Jakobus de Meerdere uit Enschede.

De bisschoppen benadrukken dat gelovigen vooral kerst moeten vieren, ook al is dit vanaf de bank. Zij wijzen erop dat veel parochies hun diensten via livestreams houden. Ook wordt de nachtmis om 23.30 uur uitgezonden op NPO2.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.