Verkeer
Stuur appje
Zoek

Twentse Italianen verbonden door herkomst en textiel

Onder de noemer ‘Spoor terug in de textiel’ heeft de Hengelose kunstenaar Renata de Frankrijker in het Deldense stationsgebouw een expositie samengesteld, waarin ze het verhaal van de Italiaanse textielarbeiders in Twente belicht. Het is voor een groot deel ook háár levensverhaal: haar moeder komt óók uit Italië en haar Nederlandse vader was werkzaam in de textiel. Dinsdag 15 december is De Frankrijker samen met een van deze Italianen te gast in Hengeloos Peil.

De titel ‘Spoor terug in de textiel’ verwijst naar de locatie van de expositie en naar de zoektocht naar de geschiedenis van de Italiaanse textielarbeiders, waarvan er in de jaren zestig honderden naar Twente kwamen voor werk. Renata de Frankrijker heeft een sterke band met Italië en met textiel. Haar Napolitaanse moeder verliet als achttienjarige in de jaren zestig haar vaderland en kwam naar Nederland. De Frankrijker zelf studeerde Modevormgeving aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (HKU) en slaagde in 2013 voor haar bachelor Docent Beeldende Kunst en Vormgeving in Zwolle.

icon_main_info_white_glyph

Hengeloos Peil

Dinsdag 15 december is Renata de Frankrijker samen met een van de oud-textielarbeiders te gast bij Hengeloos Peil.

"Nederland sluit begin jaren zestig een wervingsverdrag met Italië om gemakkelijk jonge, ongetrouwde mannen te kunnen werven voor het werk in de industrie", legt de Hengelose kunstenaar uit. De Twentse textielindustrie profiteert van deze, veelal uit Zuid-Italië afkomstige, arbeiders. "Van inburgeringsprogramma's en opvangcentra voor nieuwkomers was nog geen sprake, zij werden ondergebracht in gastgezinnen. Desondanks of juist daarom verliep de integratie vaak zeer voorspoedig”, zegt De Frankrijker.

“Van inburgeringsprogramma's en opvangcentra voor nieuwkomers was nog geen sprake, zij werden ondergebracht in gastgezinnen.”

Voor haar expositie heeft de kunstenaar talloze plekken bezocht: "Ik wilde vooral de locaties zien waar deze mannen hebben gewerkt. Waar grote textielindustrieën stonden, daar is nu bar weinig van over. Her en der wordt er nog iets bewaard als industrieel erfgoed, elders integreert men delen van een oude fabriekshal in de huidige architectuur en er zijn delen in verval of geheel verdwenen."

In de expositie is een film te zien waarin ze zes Italiaanse oud-textielarbeiders interviewt en er zijn onder meer bijzondere kledingstukken met een verhaal te zien. De expositie is in z'n geheel van buitenaf te bekijken. Mensen die graag naar binnen willen en daar door de kunstenaar rondgeleid willen worden, kunnen haar bellen via tel. 06057365536.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.