Verkeer
Stuur appje
Zoek

Kinderen uit Antakya vertellen in Twente hun aangrijpende verhaal door te dansen: 'Een vorm van traumaverwerking'

250701 bellek meltem dans
Een fragment uit de dansvoorstelling 'Bellek'. In de inzet Meltem Halaceli met haar oma (archiefbeeld).
Beeld: Didem Koban Dance ArtSchool / Meltem Halaceli

Twaalf kinderen uit de Turkse stad Antakya dansen de komende dagen een aantal bijzondere voorstellingen in Nederland. De kinderen overleefden 2,5 jaar geleden de verwoestende aardbeving, die hun stad in puin legde en aan duizenden mensen het leven kostte. In de voorstelling 'Bellek' ('Herinnering') vertellen ze met hun lichaam wat deze natuurramp met hen heeft gedaan. En nog altijd doet.

"Het is meer dan een voorstelling", vertelt de in Hengelo geboren Meltem Halaceli. "Het is voor de kinderen een vorm van traumaverwerking. Via dans komen de vastzittende emoties vrij. Dat maakt het allemaal bijzonder aangrijpend om mee te maken. Voor henzelf, maar ook voor het publiek."

“Het is voor de kinderen een vorm van traumaverwerking. Via dans komen de vastzittende emoties vrij.”

Halaceli, wiens familie uit Antakya (of Antiochië) afkomstig is, heeft zich mede sterk gemaakt voor de komst van de dansgroep van Didem Koban naar Nederland. De kinderen dansen zondag 6 juli in Schouwburg Hengelo en op donderdag 10 juli in De Krakeling in Amsterdam. Daarnaast verzorgen ze een aantal besloten optredens bij Theater Sonnevanck in Enschede.

Herdenking

Halaceli werkt als projectmanager diversiteit en inclusie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Sinds de aardbeving van 6 februari 2023 maakt zij tijd vrij om de mensen daar te helpen. Onder meer door samen met anderen elk jaar in februari een herdenking te organiseren bij de UvA: "Daar willen we niet alleen herdenken, maar ook organisaties en mensen met goede ideeën met elkaar in contact brengen."

240205 ahmed meltem STILL
Lees ook
Een jaar na de aardbevingen in Turkije: 'Bouw nieuwe steden langs de bergen'

Door samen te werken, kun je grotere projecten oppakken, legt Halaceli uit: "Dit jaar hebben we geld bijeen gebracht voor een school voor kinderen met een beperking, die door de aardbeving al hun spelmaterialen zijn kwijtgeraakt en voor de dansschool van Didem Koban."

Uitwisseling

Als het aan Meltem Halaceli ligt, blijft het niet bij een bezoekje van deze kinderen aan Nederland: "Ik probeer geld bij elkaar te krijgen om dit jaarlijks te doen. Of misschien gaan we wel uitwisselingen met dansende kinderen uit Nederland organiseren. Het is belangrijk dat we blijvend aandacht hebben voor de mensen en de situatie daar."

icon_main_info_white_glyph

'De school van m'n moeder'

Bellek vertelt het verhaal van de aardbeving, wat eraan vooraf ging en wat erop volgde. Meltem Halaceli: "De voorstelling begint met een 29 minuten durende video, waarin je de kinderen ziet dansen op de puinhopen van de stad. Daarna volgt er een dansvoorstelling van een uur. Al die tijd blijven de kinderen op het podium. In de video waarmee geopend wordt, komen plekken langs die ik herken uit mijn jeugd. Daar speelde ik als ik er op vakantie ging en ik zie de school waar mijn moeder (de bekende Hengelose ondernemer Müfide Haleceli, red.) als meisje naar toe ging."

Die situatie is na 2,5 jaar nog altijd niet erg rooskleurig. Op veel plekken ligt het puin nog huizenhoog langs de straten en daar waar wel gebouwd wordt is het volgens Meltem Halaceli nog maar de vraag of de oude bewoners er terug kunnen keren: "Er verrijst overal hoogbouw, maar die appartementen kosten een veelvoud van de woningen die daar tot 2023 stonden. De stad krijgt een heel ander aangezicht."

“Mijn oma ziet haar oude vrienden niet meer. Iedereen woont nu verspreid in de stad of de omgeving.”

Haar 86-jarige oma was tot 6 februari 2023 gelukkig temidden van haar familie en vrienden in de oude stad, maar woont nu noodgedwongen bij haar zoon in de bergen. Het bedroeft kleindochter Meltem: "Ze ziet haar oude vrienden niet meer. Iedereen woont nu verspreid in de stad of de omgeving."

dansschool Antakya - kinderen
Lees ook
Didem Koban laat kinderen dansen tussen de puinhopen van Antiochië: ‘Wij genezen samen’

En dan is er nog een nieuwe ramp gaande, vertelt ze: "Drie dagen geleden is er een bosbrand uitgebroken en die bedreigt de buitenwijken van de stad. Je vraagt je af hoeveel ellende de mensen daar nog moeten ondergaan?"

icon_main_info_white_glyph

Waar en wanneer?

Theater Sonnevanck treedt de komende dagen op als gastheer van de dansgroep in samenwerking met SDO (Samenwerkende Democratische Organisaties Enschede). Daarnaast vinden er enkele besloten schoolvoorstellingen plaats in de theaterzaal van Theater Sonnevanck. De voorstelling is op zondag 6 juli om 14.30 uur voor iedereen te zien in Schouwburg Hengelo (kinderen tot 16 jaar hebben gratis toegang). Kaarten: schouwburghengelo.nl. Op donderdag is de voorstelling te zien in De Krakeling in Amsterdam.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.