Verkeer
Stuur appje
Zoek

De beste buren van Enschede: buurtbemiddeling viert tienjarig bestaan met eerste verkiezing

Meestal krijgt Buurtbemiddeling Enschede te maken met vervelende situaties, namelijk: burenconflicten. Donderdagmiddag was dat even anders. De organisatie vierde hun tienjarig bestaan met een 'Beste Buur Verkiezing' en zette zo de buren letterlijk in het zonnetje. Van de vijf stadsdelen werden 25 mensen genomineerd, waarvan er acht zijn uitgeroepen tot beste buurman of -vrouw.

“Buurtbemiddeling Enschede bestaat dit jaar tien jaar en we organiseren deze verkiezing voor het eerst”, legt oprichter Jolanda Borggreve uit. “We krijgen eigenlijk bijna altijd te maken met negatieve of vervelende burensituaties, maar we wilden nu ook graag eens de focus leggen op buren die er voor elkaar zijn en elkaar een hart onder de riem steken.”

Volle zaal

Buiten voor het stadhuis van de gemeente Enschede staat het ‘koningspaar’ bezoekers op te wachten. Twee dames van ‘Zusje&ik Acts’ zijn verkleed als Willem-Alexander en Maxima. Ze wuiven gracieus naar de Beste Buren, genomineerden, nomineerders en anderen genodigden.

Lees verder onder de afbeelding.


20240621 Roelof Bleker en verkleed koningspaar
Burgemeester Roelof Bleker met de dames van 'Zusje&ik Acts'
Beeld: 1Twente / Charlotte van der Woning

Om precies twee uur ’s middags zijn alle stoelen in de Mozaïekzaal van het Enschedese stadhuis bezet. “Er zijn zelfs mensen die zich niet hebben aangemeld”, zegt Borggreve verbaast over de - zo snel - volgestroomde zaal.

Goede buren, betere buurten

“De verkiezing is georganiseerd door ons, maar we wilden het iets officiëler maken door de burgemeester uit te nodigen”, licht de oprichter van Buurtbemiddeling Enschede toe. “Roelof Bleker doet daarom een welkomstwoordje en deelt de speldjes uit.”

“Als mensen niet van ons bestaan weten, is dat alleen maar positief”

Tijdens het welkomstpraatje benadrukt Bleker het motto en de visie van de verkiezing. “Goede buren, betere buurten. Ik ben van mening dat er meer beweging komt in een samenleving door positieve acties te stimuleren, dan door negatieve acties te straffen”, aldus de burgemeester.

De Beste Buren van 2024

Per stadsdeel is één Beste Buur geselecteerd, met uitzondering op het stadsdeel Centrum. In het centrum zijn drie naast-elkaar-liggende huizen verkozen tot beste buren. Die huizen worden bewoond door Marco Strijks, Geert Ayres en Iwan en Britt. Zij zijn ruim 18 jaar buren en zowel zijzelf als hun kinderen lopen de deur bij elkaar plat.

De titel ‘Beste Buur van Enschede Noord’ gaat naar Astrid Wegdam. “Onze buuf is echt de beste buuf ooit”, schrijft nomineerder Sylvia Vingerhoets. “Ze past op onze dochter, doet boodschappen voor alle oudere dames in de buurt en tuiniert voor anderen.”

Asmira Mulic is genomineerd voor het stadsdeel Oost. Over haar wordt geschreven: “Zelf heeft ze zoveel meegemaakt als het gaat om verdriet en gemis, maar ze blijft zo’n powervrouw. Ik zie haar meer als familie dan als buurvrouw.”

Lees verder onder de afbeelding.


20240621 Alle genomineerde Beste Buren Enschede
Alle genomineerde beste buren van Enschede
Beeld: 1Twente / Charlotte van der Woning

Winnaar van stadsdeel West is Robin Witvoet, genomineerd door Francis Boone: “Robin zorgt voor harmonie tussen kinderen en ouders op de speelweide in onze buurt.” Tot slot is Cemal Dogan genomineerd – door maar liefst zes buren – voor stadsdeel Zuid. Hij organiseert veel voor de wijk, heeft een bloemenhoek gemaakt en is onder meer betrokken geweest bij de oprichting van Kartrekkers van Eanske en de Wijkwacht Helmerhoek.

Borggreve is blij dat er zoveel goede buren zijn en dat buurtbemiddeling niet overal meer nodig is. “Ik hoorde laatst van iemand: ‘Wat goed dat buurtbemiddeling bestaat, maar ik ben blij dat ik jullie niet ken’”, vertelt ze. “En zo is het ook echt: als mensen niet van ons bestaan weten, is dat alleen maar positief.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.