Verkeer
Stuur appje
Zoek

Spacebar aan Enschedese Stationsplein sluit en mikt op heropening elders in de stad

Spacebar
Beeld: Ernst Bergboer

Spacebar, ontmoetingsplek voor underground en alternatieve nachtcultuur in Enschede, sluit definitief de deuren. Aan het Stationsplein, dan. Dat meldde eigenaar en uitbater Kees de Groot afgelopen weekend op social-media. ‘This is not goodbye’, schreef hij erbij. De club zoekt een nieuw honk in de stad.

Dat Spacebar zou verdwijnen uit het voormalige VVV-pand is geen nieuws. Het gebied rond het Enschedese station gaat binnen afzienbare tijd helemaal op de schop, Spacebar ruimt het veld voor een woontoren. De sluiting komt alleen sneller dan voorzien. Problemen met verlenging van de vergunning nopen de alternatieve club met onmiddellijke ingang te sluiten. Dat zou anders per 1 oktober het geval zijn.

Toonaangevend podium voor elektronische muziek

Spacebar opende in 2020 de deuren in dat voormalige VVV-kantoor aan het Stationsplein. Het werd dè ontmoetingsplek voor onder meer de kunstenaars uit de alternatieve hoek van de broedplaatsen in datzelfde pand, maar ook voor een grote gemeenschap liefhebbers van undergroundcultuur.

Met een programmering van nationaal en internationaal bekende DJ’s, talenten en artiesten ontwikkelde Spacebar zich tot een toonaangevend podium voor elektronische muziek. Dat trok een gestaag groeiende groep bezoekers, uit de stad maar ook van ver daarbuiten. Het is de enige club in oost-Nederland die een podium biedt aan underground-muziek.

“...one of the hotspots for underground electronic music in the Netherlands”

De Groot meldt in zijn post op social-media dat Spacebar bezig is met een nieuw businessplan en een adviesraad, en hoopt een andere plek te vinden om de activiteiten opnieuw op te starten.

Interne bronnen bij de gemeente melden dat de organisatie vergeten was verlenging van de vergunning aan te vragen. Lopende zo’n aanvraag mag een horecagelegenheid niet open. Met de gebruikelijke zomerstop in aantocht, was de termijn te kort om nog tot oktober open te kunnen blijven.

‘Nachtcultuur heeft nu een plek nodig’

Collega-organisatie NiCE (Nightclub Collective Enschede) - een relatief nieuw initiatief dat nog geen onderkomen heeft maar ook een bijdrage wil gaan leveren aan alternatieve nachtcultuur in de stad - reageert enigszins onthutst op het nieuws. Met het verdwijnen van Bölke, n8kelder en Update verdwijnt de laatste drager van nachtcultuur. In elk geval voorlopig.

Still Site Spacebar
Lees ook
Spacebar in Enschede sluit ruim twee maand de deuren, kunstenaars gaan in protest

‘Achter de schermen wordt een enorme inzet gepleegd om de toekomstrichting van de stad te veranderen, op het terrein van politiek en regelgeving, maar het zal een tijd duren voordat dat zijn beslag krijgt’, stelt de organisatie achter NiCE. ‘Maar Enschede heeft die tijd niet: nachtcultuur heeft nu plek nodig.’

Enschede moet geen stad worden waar alleen maar gewoon en gewerkt wordt, het moet ook een stad zijn voor spel en inspiratie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.