Verkeer
Stuur appje
Zoek

Dialectgoeroe Martin ter Denge geeft op het Heimland Festival een kijkje in de ziel van de Twentenaar

Theater, muziek, wetenschap en Twentse cultuur. Dit zijn een paar thema's die centraal staan op het Heimland Festival in Diepenheim aankomend weekend. Dialectgoeroe Martin ter Denge gaat tijdens dit driedaagse evenement zoeken naar de volksaard van de Twentenaar, door hem gedoopt tot Tukkerspotten.

Het festival gaat vooral over cultuur, vertelt Ter Denge. Er zijn in totaal 54 acts verdeeld over zes podia. Er komen sprekers die vertellen over allerlei verschillende onderwerpen. Bijvoorbeeld over geld, AI, heksenjacht en dus ook het Tukkerspotten.

Alfabet

Zijn project op het Heimland Festival draagt dezelfde naam als een boek dat Ter Denge uitbracht. Dat gaat over een zoektocht naar de Tukker door middel van een abc'tje. “Er is bijvoorbeeld de G van gevoelens, of de X van xenofobie of de A van Alcohol", vertelt hij. Met al zijn projecten wil hij de Twentse taal en cultuur boven water houden. ”Als we met elkaar besluiten dat het niet belangrijk is, dan is dat het niet. Maar er is toch nog een deel dat het wel belangrijk vindt. Die worden altijd een beetje aan de zijkant gezet.” De dialectgoeroe zoekt naar verschillende manieren en podia om die zoektocht voor het voetlicht te brengen.

Tukkerspotten met Martin ter Denge
Lees ook
Deelnemers worden getest over ‘De Tukker’ tijdens pubquiz in Enschede

Tukkerspotten

Op het Diepenheimse festival vult Ter Denge alle drie dagen een podium. Hij neemt bezoekers mee in gesprekken over de Twentse cultuur met Twentse gasten. “Het is de bedoeling dat we onderwerpen echt centraal gaan bespreken", vertelt de Rijssenaar. “We willen mensen aan het denken zetten en ervoor zorgen dat niemand bang is om te laten zien dat ze Twents zijn.”

In zijn show praat hij verdeeld over de dagen met zes bekende gasten: Johanna ter Steege, Bert Eeftink, André Manuel, Nathalie Baartman, Theo Hakkert en Paul Abels. "Het moesten mensen zijn die iets doen wat niet altijd even normaal wordt gevonden."

icon_main_info_white_glyph

Het Heimland Festival

Het Heimland festival is 21, 22 en 23 juni in Diepenheim. Voor meer informatie over het evenement én het Tukkerspotten: https://heimland.nl/tukker/

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.