Verkeer
Stuur appje
Zoek

Slachtoffers naakt op stoel in donkere kelder: OM eist celstraffen voor gijzelingen in Hengelose onderwereld

20230425 Vrouwe Justitia Rechtbank Rechter Rechtspraak Pixabay
Gisteren moesten zeven verdachten zich voor de rechtbank in Almelo verantwoorden voor hun veronderstelde rol bij twee hardhandige gijzelingen in Hengelo.
Beeld: Pixabay

Twee brute gijzelingen in een tijdsbestek van een week. Het gebeurde vorig jaar maart aan de Oldenzaalsestraat in Hengelo. Gisteren moesten zeven verdachten zich voor de rechtbank in Almelo verantwoorden voor hun veronderstelde rol in deze hardhandige gijzelingen, waarbij de slachtoffers naakt werden vast getapet aan een stoel in een donkere kelder. Justitie eist celstraffen.

Het is 22 maart 2023 als een man onder valse voorwendselen naar de woning van een 76-jarige verdachte in Hengelo wordt gelokt. De man komt er met de bedoeling om een paar gram cocaïne te verkopen, maar het loopt anders af. Uit de slaapkamer van de bejaarde man komen twee gewapende mannen, die de drugsdealer dwingen mee te gaan naar een huis aan de Oldenzaalsestraat.

Naakt in de kelder

In het huis aan de Oldenzaalsestraat escaleert de situatie snel. De man wordt gedwongen zich volledig uit te kleden, zijn telefoon wordt afgepakt en hij wordt vastgetapet aan een stoel in een donkere kelder. De gijzelnemers nemen beelden op van het tafereel, die al snel rond gaan op internet. Gisteren werden deze video's ook getoond in de rechtszaal.

“Maffiapraktijken komen hier wel erg dichtbij, en dat in de Hengelose binnenstad.”

De drugsdealer is uiteindelijk vrijgelaten, nadat zijn familie tienduizend euro aan losgeld heeft afgetikt. De familie van het slachtoffer eiste gisteren in de Almelose rechtbank dat de verdachten verplicht worden dit geld terug te betalen.

'Privégesprek op een comfortabele plek'

Een week later, op 30 maart, wordt een andere man ook slachtoffer van iets soortgelijks in dezelfde kelder aan de Oldenzaalsestraat in Hengelo. Het slachtoffer had met een van de verdachten afgesproken aan de Emmaweg in Hengelo. Hier zijn de twee in een taxi gestapt en naar de Oldenzaalsestraat gereden. Dit deden ze volgens de verdachte om een 'privégesprek te hebben op een comfortabele plek'.

'Heb hier niks mee te maken'

Eenmaal binnen werd ook dit slachtoffer gedwongen om zijn kleding uit te doen. Hier werd hij in het pikkedonker opgesloten in de kelder van een van de verdachten. De Hengeloër vertelde tegen de rechter niets met de gijzeling te maken te hebben gehad: "De twee jongens die dit hebben gedaan, moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Dat het in mijn huis was, betekent nog niet dat ik er ook iets mee te maken heb."

Geld in het trappenhuis

Terwijl de man in de kelder zat opgesloten, kreeg de familie van het slachtoffer een telefoontje. De beller vertelde de broer van het slachtoffer om binnen een paar uur vierduizend euro te verstoppen in een trappenhuis van een flat aan de Pieter Brueghelstraat.

In plaats van het losgeld te betalen, koos de broer ervoor om aangifte van gijzeling te doen bij de politie. Kort daarna stormde het arrestatieteam het huis aan de Oldenzaalsestraat binnen. Hier troffen ze het uitgeklede slachtoffer aan in de kelder.

Overnametactiek

Tegenover de Almelose rechter zwegen de verdachten over hun motieven voor de hardhandige gijzelingen. Een van de rechters merkte op dat het dossier suggereert dat de eerste gijzeling een overnametactiek was in de Hengelose onderwereld, gericht op het overnemen van een zogenoemde drugslijn. Oftewel, het afpakken van de klantenkring van het slachtoffer.

'Maffiapraktijken'

De officier van justitie vertelt in haar eis dat het niet veel had gescheeld of het was voor de slachtoffers heel anders afgelopen. Ze verwijt de mannen ook dat hun roekeloze gedrag onschuldige mensen in gevaar had kunnen brengen. "Maffiapraktijken komen hier wel erg dicht bij, en dat midden in de Hengelose binnenstad. Dit soort wildwest-taferelen in je eigen woonwijk geven mensen een groot gevoel van onveiligheid."

Eisen

Justitie eiste celstraffen van variërend van 2 tot 5,5 jaar tegen de zeven verdachten, waarbij de bewoner van het huis aan de Oldenzaalsestraat de zwaarste straf boven het hoofd hangt. De 76-jarige man werd geconfronteerd met de laagste strafeis.

De rechtbank in Almelo velt over enkele weken een vonnis.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.