Verkeer
Stuur appje
Zoek

Nieuw bad is te duur: Glanerbrugse zwemwens spat definitief uiteen, maar waar gaat het geld naartoe?

20230717 Zwembad De Brug Glanerbrug Wilco Louwes
De Dorpsraad Glanerbrug wil op de plek van het huidige zwembad een ontmoetingscentrum, met daarin ruimte voor jongerenwerk De Hut.
Beeld: 1Twente/Wilco Louwes

Of er daadwerkelijk nog een Glanerbrugger gelooft in een zwemvoorziening in het dorp? Die kans is na het doodsvonnis over Zwembad De Brug klein. Toch is er onderzoek gedaan naar de bouw van een sporthal met daarin een klein zwembad (à la sportschool Trifora) bij de sportvelden langs de Gronausestraat. Conclusie: dat is op dit moment onbetaalbaar. Het idee staat dus in de ijskast. Nu is de vraag wat er moet gebeuren met de 2,2 miljoen euro die aanvankelijk voor de heropening van De Brug was gereserveerd.

"Er is al genoeg gepraat en besluiten genomen over zwemwater in Glanerbrug", verwoordt de Dorpsraad Glanerbrug haar standpunt in een brief aan het college. Tussen de regels doorklinkt nog altijd de teleurstelling over het besluit om Zwembad De Brug niet te renoveren, maar te slopen. Dat er is gekeken naar een zwemvoorziening in een nieuw te bouwen sporthal doet daar niets aan af. "Ons standpunt hierin is dat er geen extra sporthal bij hoeft te komen."

Te duur

De bedragen die door het college van B&W worden genoemd zijn niet mis. Het bureau AT Osborne zou een kostenraming hebben gemaakt waarin wordt gerept over een benodigde investering van 27 miljoen euro voor een sporthal met zwembad. Dit zou inclusief huur, lasten en beheer een jaarlijkse exploitatielast van 1,5 miljoen euro vragen. Controleren kunnen we het niet: de kostenraming is niet openbaar gemaakt. Maar het college heeft dat geld er in ieder geval niet voor over, te meer omdat een sporthal op deze locatie overdag leeg zou staan en dus geen inkomsten genereert.

“We hebben nu een ontmoetingscentrum nodig en de grond ligt straks braak”

De Dorpsraad Glanerbrug snapt sowieso niets van het onderzoek naar nieuwbouw op het sportpark bij Avanti W. en Eilermark. De huidige sporthal De Brug ligt centraal in het dorp en heeft een nieuw dak waarop zonnepanelen worden geplaatst. Het kan dus nog jaren mee. Dat BBE via een motie opdracht gaf voor het onderzoek, ziet de Dorpsraad als een manier om een 'onderhandelingspositie' te creëren zodat de plannen voor de sportclusters meer vorm krijgen.

Leefbaarheid

Het uitgangspunt van de dorpsraad gaat niet over sport, maar over de leefbaarheid en het verdwijnen van voorzieningen in het grensdorp. Zwembad De Brug had daar volgens het belangenorgaan een grote bijdrage aan kunnen leveren. Nu een meerderheid van de gemeenteraad tegen de renovatie heeft gestemd, vindt de dorpsraad dat de 2,2 miljoen euro, die in het coalitieakkoord is gereserveerd voor een zwemvoorziening, op een andere manier voor Glanerbrug moet worden ingezet.

20230613 Screeenshot Zwembad De Brug Glanerbrug 1 Twente
Lees ook
Burgerbelangen regelt onderzoek naar nieuwe zwemvoorziening in Glanerbrug, oppositie is woedend

Die invulling zou volgens de dorpsraad in lijn moeten liggen met een door EnschedeAnders ingediende (en aangenomen) motie, waarin wordt opgeroepen om de haalbaarheid van een multifunctioneel ontmoetingscentrum op locatie De Brug te onderzoeken. Het jongerenhonk van De Hut zou daarin ook een plek moeten krijgen. De wens voor een zwembad blijft volgens de Dorpsraad Glanerbrug bestaan. "Maar we hebben nu een ontmoetingscentrum nodig en de grond ligt straks braak."

Ontmoetingscentrum of sportcluster?

Volgens het college van B&W wordt er nu onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor een multifunctioneel ontmoetingscentrum op het terrein aan de Schipholtstraat. Dat de gereserveerde 2,2 miljoen euro in Glanerbrug blijft, staat voor het college buiten kijf. "De exacte besteding hiervan is mede afhankelijk van bijvoorbeeld de uitkomsten rondom de verkenning van een multifunctioneel gebouw", schrijft zij in een raadsbrief. "Maar we kijken ook breder, zoals naar het realiseren van een duurzaam toekomstbestending sportpark."

Zoutendijk Ekersdijk
Lees ook
Leden stemmen tegen fusie van Glanerbrugse voetbalclubs, gesprek verder over verhuizing Sportlust

Daarmee lijkt de vrees van de Dorpsraad Glanerbrug bewaarheid te worden. Het zou zomaar kunnen dat de 2,2 miljoen euro straks wordt ingezet om het sportcluster Oost verder in te kleuren. Immers, het geld groeit de gemeente Enschede de komende jaren niet op de rug en deze week is ook nog eens bekend geworden dat de realisatie van de sportclusters in Wesselerbrink en Glanerbrug een miljoeneninvestering vragen (zie hieronder).

icon_main_info_white_glyph

24 miljoen voor sportclusters

In een update rond het samenvoegen van sportparken (de zogeheten sportclusters) doet het college van B&W een kostenraming van de twee meest concrete ontwikkelingen. Op relatief korte termijn wordt er werk gemaakt van Sportcluster Zuid (Victoria'28, FC Aramea, Achilles Enschede en SVV'91) en Sportcluster Oost (Sportlust Glanerbrug naar Eilermark, samenwerking met andere clubs). De geschatte investering is 24 miljoen euro. Ongeveer de helft is een directe investering, de andere helft zit verpakt in een verhoging van de exploitatiebijdragen van 400.000 euro per jaar.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.