Verkeer
Stuur appje
Zoek

Burgerbelangen regelt onderzoek naar nieuwe zwemvoorziening in Glanerbrug, oppositie is woedend

20230613 Screeenshot Zwembad De Brug Glanerbrug 1 Twente
Beeld: 1Twente

Lokale partij Burgerbelangen Enschede (BBE) heeft zich maandagavond in de gemeenteraad de woede van oppositiepartijen op de hals gehaald. Amper een maand nadat het college de aanstaande sloop van het nooit heropende zwembad De Brug aankondigde, stelde de fractie een haalbaarheidsonderzoek naar een nieuwe zwemvoorziening bij de voetbalvelden langs de Ekersdijk voor. Inclusief nieuwe sporthal. Het voorstel kreeg steun van een raadsmeerderheid; het onderzoek moet voor de zomer afgerond zijn.

Winstwaarschuwing: met een zwemvoorziening denkt Burgerbelangen niet aan de bouw van een volwaardig zwembad à la De Brug, maar meer aan een zwembad dat vergelijkbaar is met dat bij sportschool Trifora aan de Kotkampweg. Maar dan als onderdeel in een nog te bouwen sporthal. "Zo kunnen de kinderen in de omgeving weer zwemlessen volgen en is er ook genoeg ruimte voor de gymnastiekvereniging", aldus raadslid Danny van Wakeren.

Gestrande plannen

Burgerbelangen wil dat de haalbaarheid van zo'n sporthal met ingebouwd zwembad wordt onderzocht en dat dit voor de zomer in een voorstel aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. Dan wordt ook de uitkomst verwacht van het onderzoek naar de verhuizing van voetbalvereniging Sportlust Glanerbrug van Sportpark Bultserve naar de Ekersdijk. Onlangs werd duidelijk dat het samenwonen van alle drie Glanerbrugse voetbalclubs in één gebouw in ieder geval van de baan is.

“Ze krijgen zo geen zwembad, maar een sporthal met een peuterbadje.”

Wat sinds vorige maand ook definitief van de baan is, is de heropening van zwembad De Brug. Hoewel afgelopen zomer al wel duidelijk was dat de coalitie de mede door inflatie fors hoger uitgevallen renovatiekosten niet wilde ophoesten, werd in de begrotingsvergadering nog een ultieme poging ondernomen. Die faalde. Het bad wordt binnenkort gesloopt.

Forse kritiek

Het idee om een nieuwe zwemvoorziening te onderzoeken kwam BBE maandagavond op forse kritiek te staan van oppositiepartijen. Linsey van der Veen (D66) denkt dat Glanerbrug na het debacle rond De Brug een 'nieuwe zwemworst' wordt voorgehouden. Mart van Lagen (CDA) noemde het 'wanstaltig' dat de lokale partij opnieuw een zwemvoorziening op de agenda zet. En Hidde Heutink (PVV) verweet de grootste coalitiepartij bestuurlijk falen. "Ze krijgen zo geen zwembad, maar een sporthal met een peuterbadje. Denkt u dat Glanerbruggers daar op zitten te wachten?"

De coalitiepartijen, maar BBE in het bijzonder, wordt verweten dat zij een verkiezingsbelofte - namelijk heropening van De Brug - hebben verkwanseld. Maar raadslid Danny van Wakeren wijst op het coalitieakkoord, dat in de zomer van 2022 is gesloten. Daarin wordt gesproken over een eenmalige investering in het behoud van een zwemvoorziening, bij voorkeur via een 'multifunctionele sportaccommodatie'. En dat is volgens Van Wakeren precies wat zijn voorstelt beoogt.

Sporthallen tekort

Het debat werd nog feller toen wethouder Niels van den Berg de motie van zijn 'eigen' partij BBE omarmde. Vooral bij D66 viel dat verkeerd. Die vreest dat een nieuwe sporthal in Glanerbrug nu de hoogste prioriteit krijgt, terwijl de stad een nijpend tekort heeft aan sporthallen en plannen daarvoor bij het Bonhoeffer College aan de Van der Waalslaan en in stadsdeel Zuid concreter zijn. "Wie heb ik voor me?", aldus Linsey van der Veen. "Is dat de wethouder, de BBE-lijsttrekker die ziet dat hij een verkiezingsbelofte niet nakomt of de barman van de enige voetbalclub in Glanerbrug die dit idee wel steunt?"

20230504 Diekmanhal Ernst Bergboer
Lees ook
Enschede heeft een nijpend tekort aan sporthallen: 'We trainen her en der in de stad'

BBE en VVD noemen deze insinuatie met betrekking tot de integriteit van de wethouder, die als vrijwilliger ook bardiensten draait bij Avanti-W., verwerpelijk. En ook Van den Berg zelf was allerminst gecharmeerd. "Dat werp ik verre van mij", aldus de wethouder, die er niet te veel woorden aan vuil wilde maken. Volgens Van den Berg bijt het ene project niet het andere. "Enschede heeft 7 sporthallen, terwijl we er in de ideale situatie 9 tot 16 zouden moeten hebben."

Aandacht voor jeugdhonk

Het haalbaarheidsonderzoek krijgt niet alleen steun van de coalitiepartijen, maar ook van CDA, SP, FvD en PvdD. Over budgetten wordt later gesproken. Door het niet doorgaan van de renovatie en heropening van zwembad De Brug, is er in principe 2,2 miljoen euro vrij. Toch zijn er ook al andere ideeën.

20231121 Zwembad De Brug Glanerbrug
Lees ook
Zwembad in Glanerbrug nog voor de zomer tegen de vlakte, college wil gesprek over 'wat er wel kan'

EnschedeAnders roept het college op - nu de sloop van De Brug onomkeerbaar is - werk te maken van de inrichting van de openbare ruimte op die locatie. "Misschien zelfs het jeugdhonk ook slopen, om er een mooi multifunctioneel gebouw voor terug te plaatsen", aldus raadslid Herman Brouwer. Daar kunnen volgens hem behalve het jeugdhonk ook de wijkcoach, wijkagent of andere instanties een plek krijgen. Een aangepaste variant van zijn motie werd unaniem aangenomen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.