Verkeer
Stuur appje
Zoek

Zwembad in Glanerbrug nog voor de zomer tegen de vlakte, college wil gesprek over 'wat er wel kan'

20231121 Zwembad De Brug Glanerbrug
Zwembad De Brug wordt op korte termijn gesloopt.
Beeld: 1Twente/Wilco Louwes

De sloop van zwembad De Brug gaat op korte termijn beginnen. Dat heeft het college van Enschede in een brief aan de Dorpsraad Glanerbrug kenbaar gemaakt. Het doek leek afgelopen zomer al gevallen, maar eerder deze maand volgde nog een laatste verwoede poging vanuit de lokale politiek om het zwembad te heropenen. Zonder resultaat. 'Dit betekent concreet dat het hoofdstuk zwembad De Brug wordt gesloten', aldus het college.

De Brug werd zes jaar geleden gesloten vanwege bezuinigingen op sportaccommodaties. Sindsdien wordt er vanuit het dorp gepleit voor heropening van het zwembad. Die wens leek vorig jaar na de gemeenteraadsverkiezingen uit te komen, toen de renovatie van het bad werd opgenomen in het coalitieakkoord. Maar mede door inflatie past heropening niet meer in de financiële kaders.

Laatste poging gestrand

In het coalitieakkoord was rekening gehouden met een eenmalige investering van 2,2 miljoen euro voor De Brug, zonder structurele vergoeding. Hoewel de dorpsraad ervan overtuigd dat het goedkoper kan, rekende adviesbureau Synarchis deze zomer voor dat er een investering van meer dan 4 miljoen euro nodig zou zijn plus een jaarlijkse exploitatiebijdrage.

“Wij begrijpen dat de uiteindelijke uitkomst een teleurstelling voor u en het dorp is”

Voor het college en de coalitiepartijen was daarmee de kous af. In het begrotingsdebat eerder deze maand probeerden EnschedeAnders, SP, PVV en Forum voor Democratie nog heropening af te dwingen, maar geen van de andere raadsfracties steunde de motie.

Gesprek over de toekomst

Het hoofdstuk De Brug is nu definitief gesloten. 'De voorbereiding voor de sloopwerkzaamheden, zoals het aanvragen van de vergunning en de uitvraag bij opdrachtnemers gaan binnenkort van start', meldt het college. Het totale proces neemt zo'n zes maanden in beslag. 'Wij begrijpen dat de uiteindelijke uitkomst een teleurstelling voor u en het dorp is.' De dorpsraad is inmiddels een online petitie gestart.

20230613 Screeenshot Zwembad De Brug Glanerbrug 1 Twente
Lees ook
De (sloop)kogel lijkt door de kerk: geen extra geld voor heropening zwembad in Glanerbrug

De sporthal en het jeugdhonk blijven in stand. Het college wil met de dorpsraad in gesprek over de toekomst van Glanerbrug en het voorzieningenniveau in het dorp. 'Een gesprek over wat er wel kan, maar ook wat er niet kan aan de hand van o.a. uw toekomstvisie De droom van Glanerbrug.' Specifiek doelen B&W op het sportpark aan de Ekersdijk, het gebied rondom De brug en het Heldersplein.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.