Verkeer
Stuur appje
Zoek

De (sloop)kogel lijkt door de kerk: geen extra geld voor heropening zwembad in Glanerbrug

20230613 Screeenshot Zwembad De Brug Glanerbrug 1 Twente
Beeld: 1Twente

Er komt vooralsnog geen geld voor de heropening van zwembad De Brug in Glanerbrug. Een voorstel van EnschedeAnders met dat doel werd dinsdagavond weggestemd door een meerderheid van de gemeenteraad. Daarmee lijkt de (sloop)kogel door de kerk, tenzij een gesprek tussen wethouder Niels van den Berg en de dorpsraad over een alternatief scenario nieuw licht op de zaak werpt.

In Glanerbrug wordt al sinds de sluiting van het bad in 2017 gesproken over heropening. Vorig jaar werd - na een breed gedeelde verkiezingsbelofte - via het coalitieakkoord 2,2 miljoen euro vrijgemaakt voor renovatiewerkzaamheden. Een structurele bijdrage werd uitgesloten. Nu blijkt volgens een onderzoek van bureau Synarchis dat er 4,4 miljoen nodig is én een jaarlijkse exploitatiebijdrage van 2 ton. En dat past volgens het college niet in de afspraken.

Geld van 'dure' huiskamer

EnschedeAnders deed tijdens de discussie over de zomernota een poging om alsnog de benodigde bedragen voor de heropening ter beschikking te stellen. Het geld daarvoor zou uit de budgetten van de veel duurder geworden Huiskamer van de Stad (verhuizing van de bibliotheek naar het Wilminktheater) gehaald kunnen worden.

Het amendement werd alleen gesteund door PVV, SP, Partij voor de Dieren en Forum voor Democratie. De coalitiepartijen volgen de lijn van het college. D66 en Volt zijn altijd tegen heropening (D66 wel voor nieuwbouw) geweest, het CDA alleen als het zonder exploitatiebijdrage kan.

Alternatief scenario

Nu de reddingsboei vanuit de oppositie geen soelaas biedt, dreigt de sloop van het zwembad in Glanerbrug. Die sloop is door het college van B&W zelfs al aangekondigd. De wethouder gaat eerst nog in gesprek met de Dorpsraad Glanerbrug. In dat gesprek zal ook een tweede kostenanalyse van de dorpsraad ter sprake komen.

20230717 Zwembad De Brug Glanerbrug Wilco Louwes
Lees ook
Ook met sloop in het verschiet geeft Glanerbrug zich niet gewonnen: 'De belofte was een zwembad'

Volgens het bureau Som= kan 2,7 miljoen euro voldoende zijn voor heropening. In dit scenario wordt vooral van renovatie en reparatie uitgegaan, in het rapport van Synarchis ligt de keuze bij nieuwbouw of vervanging. Burgerbelangen Enschede stemde tegen de financiële bijdrage voor De Brug, maar roept op nog niet tot sloop over te gaan. De deur staat nog op een kier, voor als het gesprek met de dorpsraad tot nieuwe inzichten leidt.

Zomernota aangenomen

Toch lijkt het er sterk op dat het doek voor De Brug gaat vallen. In Glanerbrug is een protestactie met spandoeken aangekondigd. Het niet financieren van de renovatie (en wel 32 miljoen investeren in een zwembad op Het Diekman en mogelijk 26 miljoen voor de Huiskamer van de Stad) is voor PVV, SP, EnschedeAnders, Partij voor de Dieren en Forum voor Democratie ook een belangrijke reden om tegen de zomernota te stemmen. De andere partijen gingen wel akkoord.

De Brug, het Volkspark, 'belasting op plezier': hier ging het over tijdens het debat over de zomernota

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.