Verkeer
Stuur appje
Zoek

Gevaarlijke trap fietskelder op marktplein Hengelo wordt nog voor de zomer aangepast

  • 230907 fietskelder borstelbaan hengelo FOTO 1 TWENTE
    De trap wordt minder steil gemaakt en de treden worden breder.
    Beeld: 1Twente
  • 230907 fietskelder hengelo FOTO 1 TWENTE
    De trap wordt minder steil gemaakt en de treden worden breder.
    Beeld: 1Twente

De steile trap van de nieuwe fietskelder op het Hengelose marktplein wordt nog voor de zomer aangepast. Dat antwoordde wethouder Hanneke Steen op vragen van GroenLinks-raadslid Nico-Tom Pen tijdens de raadsvergadering van woensdagavond. De trap wordt minder steil gemaakt en de treden worden breder. Veel, vooral oudere, fietsers durven niet van de trap naar beneden te gaan.

Nog voor de zomervakantie wordt de trap aangepast. Vooral ouderen en mensen die minder goed ter been zijn vinden de trap gevaarlijk, maar iedereen moet goed uitkijken. Verkeerswethouder Hanneke Steen ondervond dit gevaar aan den lijve: vorig jaar bij de opening van de fietskelder verloor ze zelf haar evenwicht: “Ondergetekende heeft natuurlijk aan den lijve ondervonden hoe ingewikkeld die fietsenstalling is. Head-first ging ik erin”, aldus de wethouder.

Met de fiets

Raadslid Nico-Tom Pen stelde woensdag vragen over het aantal fietsen in de binnenstad. Deze staan nu vaak geparkeerd voor de winkels, omdat veel mensen de fietskelder niet gebruiken. “Het is natuurlijk een positieve ontwikkeling dat veel mensen met de fiets naar de binnenstad komen”, zegt het raadslid. Maar hij heeft ook gezien dat die mensen de fietskelder links laten liggen. “Al die fietsen ontsieren de buitenruimte.”

Still foto taststok bij fietskelder
Lees ook
Fietsersbond Hengelo wil dat gemeente zorgt voor minder steile trap fietskelder

Fietskelder

De fietskelder op het marktplein is samen met de fietsenstalling in parkeergarage De Beurs, die alleen op marktdagen geopend is, de enige overdekte en bewaakte fietsenstalling van de binnenstad. Al vrij snel na opening van de fietskelder bleek de trap te steil voor veel potentiële gebruikers.

Eerder werden er borstels geplaatst om de afdaling iets af te remmen. Ook is er een lopende band aangebracht om de fiets eenvoudiger naar boven te brengen. Toch blijft de kelder relatief leeg. De Hengelose Fietsersbond pleitte al eerder voor verdergaande aanpassingen.

Lang lint

De geparkeerde fietsen staan vooral op zaterdag als een lang lint voor de winkels. Hierdoor zijn winkels moeilijk bereikbaar, vooral voor mensen met een beperking. Wethouder Hanneke Steen: “Wij zien die fietsen ook. Het is een positieve ontwikkeling dat meer mensen met de fiets naar de binnenstad komen, maar elk voordeel heeft ook een nadeel.”

Drie stallingen

In de toekomst moeten er drie grote parkeergelegenheden voor fietsers in de binnenstad te vinden zijn. Behalve in de veelbesproken kelder ook op het De Wetplein (aan de bewaakte stalling wordt nu gewerkt) en te zijner tijd bij Lange Wemen (ook een overkapte stalling). Steen: “Het is nog wel even wachten tot dat allemaal klaar is. We zullen het hier nog even mee moeten doen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.