Verkeer
Stuur appje
Zoek

Almelose vechtsporter verovert wereldtitel in Duitsland: ‘Heb lang getwijfeld over kickboksen’

240529 rhydel vogelenzang kickboksen
Beeld: Rick Janssen Fotografie

In de Duitse plaats Darmstadt sleepte Rhydel Vogelenzang (30) uit Almelo de wereldtitel kickboksen IFP 65 kilogram in de wacht. Tijdens de derde ronde wist de Almeloër zijn tegenstander onderuit te halen, met groot succes als gevolg.

Door een draaitrap naar de lever van de tegenstander wist Vogelenzang de wereldtitel te bemachtigen. Bij de prestatie zelf werd maar kort stilgestaan. “Na een klein feestje ben ik ben gelijk doorgegaan met trainen, want je weet dat grote organisaties je nu in de gaten houden.”

Het begin

Op zesjarige leeftijd begon Rhydel Vogelenzang overigens met de Japanse vechtsport karate. Met toen ook al een wereldtitel op zak besloot de tiener van destijds na elf jaar te stoppen. “Mijn moeder had het steeds over kickboksen, omdat mijn broertje dit ook deed. Ik heb een jaar lang getwijfeld. Toen ben ik het gaan proberen en werd ik direct verliefd op de sport.” Inmiddels zit de Almeloër al dertien jaar in het 'vak en heeft hij zich op weten te werken naar de top.

Veel trainen

Twee keer per dag, zes dagen in de week is de kickbokser met zijn trainer Gideon Koopman in Gorilla Gym in Almelo te vinden. “Eén keer per dag train ik thuis en verder ben ik te vinden in de gym”, vertelt Vogelenzang. “We zijn dan voornamelijk bezig met pads-training, technieken creëren, sparren, kracht- en conditietraining. Voeding is ook een belangrijk onderdeel van de voorbereiding op een belangrijk toernooi.” Zo volgt de kickbokser een streng dieet en valt hij één á twee kilo af voor een toernooi. “En ook na wedstrijden is het goed om scherp te blijven op je voeding. Zo blijf je fit.”

Rechten studeren

Vogelenzang is niet alleen te vinden in de boksring. Naast zijn carrière als vechtsporter zit hij ook in de schoolbanken. “Ik ben bezig met mijn studie HBO Rechten op het Saxion in Enschede.” Volgens de topsporter vergt dit een strakke planning, “Gelukkig houdt school rekening met mijn training- en wedstrijdschema’s. Zo krijg ik wel eens uitstel voor tentamens of een aanpast rooster voor de lessen. Dit is heel fijn.”

“Zolang je goed voor jezelf zorgt, kun je het nog heel lang volhouden”

Stoppen is nog lang geen optie voor de kersverse wereldkampioen. “Ik wil sowieso nog langere tijd doorgaan. Veel vechtsporters zijn rond hun achtendertigste op hun top. Zolang je goed voor jezelf zorgt, kun je deze sport lang volhouden."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.