Verkeer
Stuur appje
Zoek

Nog geen oplossing voor overlast door fietsers op warenmarkt Hengelo

 • IMG 0127 markt hengelo fietsers
  Foto's aan woensdag aan het einde van een marktdag met fietsers en voetgangers over de markt.
  Beeld: 1Twente
 • IMG 0118 markt hengelo fietser lopen
  Foto's aan woensdag aan het einde van een marktdag met fietsers en voetgangers over de markt.
  Beeld: 1Twente
 • IMG 0113 fietser markt hengelo
  Foto's aan woensdag aan het einde van een marktdag met fietsers en voetgangers over de markt.
  Beeld: 1Twente
 • IMG 0122 markt hengelo linten
  Foto's aan woensdag aan het einde van een marktdag met fietsers en voetgangers over de markt.
  Beeld: 1Twente

Het is bij ondernemers en bezoekers van de warenmarkt een bron van ergernis; mensen die over de markt fietsen tijdens marktdagen op woensdag en zaterdag. De gemeente heeft vorig jaar al hekken en waarschuwingsborden geplaatst bij de ingangen van de markt na meerdere klachten, maar deze maatregelen blijken onvoldoende te helpen.

Raadsvragen

Dit schrijft het college van B en W in antwoord op vragen van ProHengelo. De partij trok aan de bel nadat het klachten uit meerdere hoeken kreeg over fietsers die de borden negeren en in volle vaart over de markt zouden racen. “Het is de ondernemers, maar ook bezoekers van de markt een doorn in het oog.”

Handhaving

ProHengelo ziet het liefst dat er wordt gehandhaafd, maar de gemeente denkt dat het inzetten van boa’s geen structurele oplossing biedt voor het probleem. “Handhavers kunnen onmogelijk de hele dag tijdens marktdagen worden ingezet. De weggebruikers zijn divers en wisselend en kunnen van alle kanten het marktterrein bereiken.“ De gemeente denkt overigens wel dat boa’s periodiek ingezet kunnen worden om een signaal af te geven en om mensen te weerhouden om op de markt te fietsen.

Monitoren

De gemeente zegt dat er al eens een periode van zes weken lang op vaste momenten op marktdagen is gecontroleerd door Handhaving, maar op dat moment werd geconstateerd dat het met de overlast wel meeviel. Dat laatst lijkt opmerkelijk: wie op een marktdag zelf even polshoogte neemt en een half uurtje over de markt loopt, ziet al snel tientallen fietsers over de markt rijden. Aan de andere kant: een fietser die in de verte een boa ziet staan, zal natuurlijk meteen snel afstappen. Overigens zijn er - en dat mag ook gezegd worden, heel veel mensen, jong en oud, die wel netjes afstappen en met hun fiets aan de hand over de markt lopen.

IMG 0105 bord marktplein hengelo
Verkeersbord bij de ingang van de warenmarkt dat wijst op het voetgangersgebied
Beeld: 1Twente

Mogelijke oplossingen

Marktkooplieden ervaren overlast door de fietsers. Vooral ’s ochtends bij het opbouwen van hun kraam als mensen op de fiets naar hun werk gaan of naar school, zouden piekmomenten zijn en gevaarlijke situaties opleveren. Een ondernemer, die anoniem wil blijven, zegt al vaak bij de gemeente aan de bel te hebben getrokken, maar vindt dat er te weinig wordt gedaan aan het probleem. De gemeente zegt dat er vanuit meerdere invalshoeken naar het fietsen op de markt gekeken. Daarbij zou de wijkagent zijn betrokken en is gesproken over de verkeerssituatie en gekeken naar mogelijke oplossingen, waaronder het plaatsen van alternatieve hekken.

Strafrechtelijk handhaven

Overigens blijkt het voor boa’s lastig om strafrechtelijk te kunnen handhaven, omdat de waarschuwingsborden niet aan de wettelijke normen voldoen en niet op de juiste hoogte hangen. Dit wordt aangepast, waardoor er straks wel boetes uitgedeeld kunnen worden aan mensen die de regels aan hun laars lappen. De afdeling Handhaving van de gemeente zal dan ook acties gaan houden.

Als mogelijke nieuwe oplossing tegen de overlast van fietsers zijn inmiddels ook pionnen en afzetlinten geplaatst. De gemeente hoopt dat dit helpt, maar zo niet, dat zal er naar mogelijke andere oplossingen worden gekeken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.