Verkeer
Stuur appje
Zoek

VVD en BBE willen van Enschede het Singapore van Europa maken: '1000 euro boete voor zwerfafval'

Zwerfafval
Beeld: ter illustratie

Lege zakjes friet, opengereten hamburgerdoosjes en een drinkbeker met nog een beetje milkshake erin: op veel plekken is zwerfafval nog altijd een probleem. In Enschede willen meerdere coalitiepartijen een einde maken aan die overlast. Hoe? Door een torenhoge boete van 1000 euro te geven aan een afvaldumper, als daarvoor toestemming komt van het Rijk.

De Zuiderval in Enschede, vrijdagochtend. Op de parkeerplaats van twee bekende fastfoodketens ligt flink wat zwerfafval. "Hoe moeilijk is het nou om twee meter verderop naar de prullenbak te lopen?", verzucht raadslid Malkis Jajan (VVD) bij RTV Oost. "Dit is toch geen gezicht. Ik vind dit niet kunnen."

Landelijke pilot

Op vakantie in Singapore was de VVD'er er verbaasd over hoe schoon die stad is. Naar voorbeeld van de Aziatische stad - waar een boete voor het dumpen van afval op straat kan oplopen tot ruim 600 dollar - wil Jajan ook in Enschede de boete fors verhogen. "Wij hebben de ambitie in Enschede om de schoonste stad van Europa te worden. Dat zijn we nu nog niet, omdat mensen van alles op straat gooien.

“We kunnen niet zomaar afwijken van de boete van 150 euro die landelijk bepaald is. Daarom willen we het Rijk vragen of we deze pilot mogen gaan doen”

Daarom moet de boete voor het dumpen van zwerfafval naar 1000 euro. Wie dat niet kan betalen, moet een taakstraf krijgen. Dat is het voorstel van de VVD, waarover maandagavond wordt gestemd in de gemeenteraad. "We kunnen niet zomaar afwijken van de boete van 150 euro die landelijk bepaald is", erkent Jajan. "Daarom willen we het Rijk vragen of we deze pilot mogen gaan doen. Zwerfafval is in heel Nederland een probleem, laten we dan in Enschede kijken of een hoge boete werkt."

Boa op elke hoek

Boa's in Enschede deelden vorig jaar slechts twaalf boetes uit vanwege zwerfafval. "Dat ligt niet aan de boa's zelf, maar dat komt doordat het geen prioriteit is van de gemeente. Boa's zijn nu vooral druk met parkeerboetes uitschrijven, maar je kunt de prioriteit ook verleggen naar het aanpakken van zwerfafval", zegt Jajan.

Hij erkent dat je niet op 'elke hoek van de straat' een boa kunt zetten. "Maar je kunt wel gericht op een aantal plekken, waarvan je weet dat er veel afval op straat wordt gegooid, een paar keer controleren. Als je dan van die hoge boetes uitdeelt, dan heeft het wel een heftige impact." Het voorstel van de VVD heeft al steun van Burgerbelangen, de grootste coalitiepartij in Enschede. Of er een meerderheid voor is, valt nog te bezien. Dat wordt maandagavond duidelijk.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.