Verkeer
Stuur appje
Zoek

Twentse taal naar de wetenschap brengen met hoorcolleges: ‘Het is de hoogste tijd’

In wetenschap en onderwijs wordt meestal in het Nederlands of Engels gesproken. Daardoor is er in die branches weinig aandacht voor de streektaal. Daar willen Femke Nijboer (docent Creative Technologie op de UT) en Steven Dorrestijn (lector Ethiek en Technologie bij Saxion Hogeschool) verandering inbrengen met hoorcolleges in het Twents.

“Ik wilde ooit een hoorcollege geven over de hersenen, in het plat, maar dat lukte mij nog niet. Ik ging dus op zoek naar mensen die het wel kunnen”, vertelt Nijboer over hoe het idee is ontstaan. “Uiteindelijk kwam ik bij Steven uit.” Samen hebben ze het idee verder ontwikkeld. Het eindresultaat? “Een hoorcollege in het science café in Concordia in Enschede. Op één avond komen er vijf sprekers langs. Dus eigenlijk zijn het meerdere minicolleges.” Er komen onderwerpen als wetenschap, technologie, maatschappij en geschiedenis aan bod.

Voor iedereen geschikt

Lang niet iedereen spreekt Twents. Toch willen Nijboer en Dorrestijn zoveel mogelijk mensen aanspreken. “We zijn benieuwd wie er allemaal komen. Ik neem aan dat veel mensen interesse hebben in de streektaal, dus die zullen het ook wel kunnen verstaan. Maar wij denken in ieder geval dat het hoog tijd is om ook deze onderwerpen in het dialect te behandelen.”

Belang

Volgens de twee initiatiefnemers is het van groot belang dat er meer Twents gebruikt gaat worden in het onderwijs en de wetenschap. “Het dialect zit in de verdrukking. Het zou heel mooi zijn als we dat kunnen omdraaien. Als de wetenschap en het onderwijs wat gaan doen voor de streektaal. Wij gaan het in elk geval proberen.”

icon_main_info_white_glyph

Meer weten?

Het hoorcollege is op woensdag 8 mei om 20:00 uur en vindt plaats in het Science Café, in de Theaterzaal van Concordia aan de Oude Markt 15 in Enschede. Voor informatie de link hieronder.

https://www.concordia.nl/event...

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.