Verkeer
Stuur appje
Zoek

Oorlogsslachtoffers op 4 mei in Enschede herdacht met concerten, Stille Tocht en kranslegging in Volkspark

DSCF3132
De herdenking van de oorlogsslachtoffers op 4 mei wordt traditiegetrouw gehouden in het Volkspark bij de beelden van Mari Andriessen
Beeld: Henk ten Harkel

De Nationale Herdenking 4 mei begint in Enschede om 17.00 uur met herdenkingsconcerten op het carillon van de Grote Kerk en vanaf 18.00 uur in de kerk met het Requiem van Gabriël Fauré. Daarna is er de Stille Tocht naar het Volkspark en wordt bij het oorlogsmonument van Mari Andriessen herdacht.

De gedachten gaan op de verschillende locaties uit naar hen die zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

In het Volkspark verzamelen zich honderden Enschedeërs die daarbij stilstaan en die bloemen en kransen leggen bij de beeldengroep. De plaatselijke herdenking gebeurt door het Comité 4 en 5 mei Enschede.

Carillon met violen

Beiaardier Esther Schopman bespeelt het stadscarillon van 17.00 tot 18.00 uur. Het herdenkingsconcert voert zij samen uit met de violistes Alice Siu, Eider Armendariz en Mireia Escobar. De muzikanten spelen ‘onzichtbaar’ de toren van de Grote Kerk, Hun muziek wordt versterkt door de speakers die in de toren staan.

Herdenkingsconcert in de kerk

In de kerk wordt van 18.00 tot 19.00 uur het Requiem van Fauré uitgevoerd met gedichten en Jiddische liederen door Capella Enschede en Capella Junior onder leiding van Jeanet Bosch. Toegangskaarten kunnen worden besteld via: capellaenschede.nl

Stille Tocht

De Stille Tocht begint om 19.00 uur. Verzamelpunt is het stadhuis aan de Langestraat. De deelnemers lopen via de Oude Markt, Marktstraat, Brammelerstraat en Tromplaan naar het Volkspark.

Volkspark

In het Volkspark verzorgen blazers van het Valeriusensemble en Phion de muziek, worden gedichten voorgedragen, is er een toespraak van burgemeester Roelof Bleker, twee minuten stilte en wordt The Last Post door trompettist Benny ter Heide gespeeld. Daarna volgt de kranslegging en kan iedereen bloemen leggen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.