Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschedese corporaties gaan huurprijs vanaf 1 juli maximaal verhogen: 'De opgaven groeien, maar de prijzen ook'

20240425 Huurprijs huur sociale huur woningen huurwoning pixabay
Beeld: Pixabay (beeldbewerking)

Bewoners van veruit de meeste sociale huurwoningen in Enschede krijgen vanaf komende zomer te maken met een fors hogere maandlasten. De drie grootste woningcorporaties De Woonplaats, Domijn en Ons Huis gaan de maandelijkse huurprijzen namelijk verhogen met een gemiddelde huurverhoging van 5,3 procent. Dat is meer dan afgelopen jaren en wettelijk gezien het maximale percentage waarmee de huur verhoogd mag worden.

De maandelijkse vaste lasten kunnen in individuele gevallen behoorlijk toenemen. Los van andere maandelijkse kosten, gaat het bij de huurprijs al gauw om enkele tientallen euro's. Wie nu bijvoorbeeld een woning huurt voor 730 euro per maand, komt volgens de gemiddelde verhoging vanaf 1 juli 2024 op zo'n 770 euro per maand uit. Alle huurders krijgen voor 1 mei een brief met uitleg over de verhoging.

Meer investeren

Volgens De Woonplaats, Domijn en Ons Huis zijn zij genoodzaakt om de maximale huurverhoging door te rekenen. "Dit is voor corporaties nodig om het groeiend aantal opgaven uit te kunnen blijven voeren", stellen ze in een gezamenlijke persverklaring. Vanuit landelijke, regionale en lokale afspraken zijn corporaties verantwoordelijk voor het toevoegen van sociale huurwoningen, maar ook het verduurzamen van de bestaande woningvoorraad.

“Daarmee is ook voor woningcorporaties het bouwen van nieuwe huizen en het energiezuiniger maken en onderhouden van woningen een stuk duurder geworden”

Ook zijn corporaties gevraagd om meer te investeren in de leefbaarheid in wijken. "De opgaven groeien, maar de prijzen in Nederland ook. Daarmee is ook voor woningcorporaties het bouwen van nieuwe huizen en het energiezuiniger maken en onderhouden van woningen een stuk duurder geworden."

Eenmalige verlaging lage inkomens

Om dit te kunnen blijven doen wordt de huur dus maximaal verhoogd. Daartegenover staat volgens de corporaties dat de huurtoeslag in 2024 ook is verhoogd met 34 euro per maand. "Ten slotte voerden alle corporaties in Nederland in 2023 een forse huurverlaging door bij 30 procent van de sociale huurders. In Enschede ging het om een verglijkbaar percentage."

De drie corporaties roepen huurders die in betalingsproblemen verwachten te komen op om zich zo snel mogelijk te melden. Huishoudens met een laag inkomen (tot 120 procent van het minimumloon) kunnen in 2023 of 2024 een eenmalige verlaging krijgen. Huurders die voor 1 maart 2023 al huurder waren en vorig jaar geen huurverlaging hebben gekregen, kunnen daar dit jaar alsnog aanspraak op maken als zij aan de voorwaarden voldoen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.