Verkeer
Stuur appje
Zoek

De stemmen zijn geteld in Enschede-Zuid; hardlopers, schapen en ouderen blij gemaakt met geld voor 'n betere buurt

20240412 Jij maakt Zuid Marc Teutelink en bewoners
Wethouder Marc Teutelink onthult de beste plannen.
Beeld: Charlotte van der Woning

Het Enschedese stadsdeel Zuid krijgt vijftigduizend euro om de buurt mooier te maken. Via de campagne ‘Jij maakt Zuid met 50.000’ konden bewoners van de betreffende wijken ideeën insturen. Een jeu-de-boulesbaan, nestkasten, een hondenspeelveld, een zelfverdedigingscursus: het ging alle kanten op. Na een selectie door experts en een stemronde zijn de uitslagen binnen. Vrijdagmiddag maakte wethouder Marc Teutelink de winnende plannen bekend.

Ruim 89 inzendingen werden beoordeeld door de commissie Initiatiefkracht Zuid. De ideeën moesten aan een paar criteria voldoen. Zo moeten ze realiseerbaar zijn, toepasbaar zijn voor het gehele stadsdeel, mogen het geen verkeersmaatregelen zijn en moeten inwoners zelf meewerken in de uitvoering.

Winnende ideeën

Van de vele ideeën werden tien plannen geselecteerd voor de officiële stemronde. “Bewoners van het stadsdeel konden stemmen door het budget van vijftigduizend euro te verdelen over de verschillende plannen”, legt wethouder Marc Teutelink uit. “Zo kwamen de beste ideeën naar boven.”

Bomen en schapen

Vrijdagmiddag maakt Teutelink de winnaars bekend. Het budget wordt verdeeld over de vier plannen die het beste scoorden. Met een bedrag van 18.000 euro staat een plan van bewoners van Zorgcentrum de Posten bovenaan: een kunstwerk voor jong en oud. 15.000 euro gaat naar de realisatie van schaduw biedende bomen naast een schapenweitje. Daarnaast gaat 11.300 euro naar de vergroening van Zorgcentrum de Posten en tot slot: 1.600 euro blijft er over voor het realiseren van een nieuwe afstand van de Herfstloop Twente.

Zorgcentrum de Posten

Bianca ter Riet, coördinator bij De Posten, is meer dan tevreden met alle stemmen die het zorgcentrum kreeg: “Onze bewoners hebben de plannen zelf bedacht en gaan ze zelf waarmaken. Het is heel mooi dat we het zorgcentrum mogen vergroenen en verbeteren. En door het samen te doen, verbinden we mensen enorm met elkaar. Dat geeft hen veel energie. En mij ook”, lacht ze.

Herfstloop

Ook de inzenders van de Herfstloop Twente zijn blij met het budget dat ze toegewezen krijgen. “We hebben een bedrag aangevraagd om jongeren te stimuleren in beweging te komen”, vertelt organisator Erica. “Met de nieuwe afstand van twee mijl kunnen jongere en beginnende hardlopers, maar ook oudere mensen, meedoen. Door aanmeldingen via teams toe te passen, willen we jongeren stimuleren om mee te doen. Ze kunnen dan samen rennen met klasgenootjes of vrienden.”

Lees verder onder de afbeelding.


20240412 Jij maakt Zuid
De bekendmaking in wijkcentrum De Magneet
Beeld: Charlotte van der Woning

Mede-organisator Annet valt haar bij: “Daarnaast willen we jongeren natuurlijk graag laten aansluiten bij de Herfstloop, als vrijwilliger bijvoorbeeld. Het is een hardloopwedstrijd met een vertrekpunt middenin Enschede Zuid. Maar er komen altijd veel mensen op af, ook van ver buiten Enschede.” De eerste editie met de nieuwe afstand wordt dit jaar al werkelijkheid.

Klachten over bestrating

Niet alle inzendingen voldeden aan de voorwaardelijke eisen. Sommige plannen zijn simpelweg niet haalbaar, te duur óf behoren tot de gemeentelijke taken. Denk wat dat laatste betreft aan de vernieuwing van bestrating, het aanleggen van fietspaden of het tegengaan van verkeershinder.

“We lazen best wel wat klachten over de bestrating bij Winkelcentrum Zuid”, licht wijkbeheerder Marcel Meenink toe. “Daar kunnen we binnen dit project niet zo veel mee, maar de feedback nemen we zeker mee. De gemeente probeert alle oorspronkelijke ideeën en de wensen van de bewoners bespreekbaar te maken. Er moet worden gekeken of er voor dit soort zaken op een andere manier geld vrijgemaakt kan worden.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.