Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschedese podiumkunstenaars in gesprek met Concordia over behoud theater voor oorspronkelijke functie: ‘Van het volk, voor het volk’

Een groep van acht betrokken inwoners uit verschillende theaterdisciplines gaat in gesprek met Concordia om te onderzoeken hoe de oorspronkelijke functie van het theater aan de Oude Markt behouden kan blijven: een podium van en voor Enschedeërs. Concordia maakte onlangs bekend te gaan stoppen met theateractiviteiten. Enschedese theaterpartijen – behalve het Wilmink – waren niet benaderd voor de toekomstige invulling van de karakteristieke bonbonnière in het centrum, waardoor bij hen ophef ontstond. Met de nieuwe ontwikkeling is er bij de klankbordgroep vertrouwen in een ‘goede oplossing’.

De groep werd – op uitnodiging van Concordia - samengesteld door oud-Vestzakdirecteur Rein Kroes, een van de Enschedeërs die aan de bel trokken. Ook het toneelzaaltje aan de Walstraat dat hij tien jaar leidde wordt door de cultuurinstelling afgestoten, maar vooral de toekomst van het knusse theater aan de Oude Markt gaat hem aan het hart.

Van het Volk – Voor het Volk

Concordia stopt vanaf 2025 met haar theatertak en maakt daarom plannen om de theaterzaal over te dragen. Dat daarvoor in eerste instantie werd gesproken met grotere organisaties als Wilminktheater en Metropool, die voornamelijk professionele acts programmeren, schoot Kroes in het verkeerde keelgat. “Dat theater moet in eerste plaats een podium bieden aan Enschedese (semi-)amateurs en talenten, zoals oprichter kapelaan Alfons Ariëns in 1900 bedoeld heeft.” Hij verwijst naar de tekst op de gevelsteen bij de ingang van het theater, waarop de oorspronkelijke gedachte prijkt. “‘Van het Volk – Voor het Volk’, staat er. Ariëns wilde de mensen ermee uit de kroeg houden. Lokale podiumkunstenaars op de planken, de hele familie komt kijken.”

Karine Roldaan Rein Kroes
Lees ook
Oud-Vestzakdirecteur en Enschedese theatermaakster: einde theaterprogrammering Concordia is een kans, maar…

Nadat hij de noodklok luidde bij 1Twente, werd hij uitgenodigd door Concordia-directeur Lous Kerkhof. “Dat was een goed gesprek. Het gaf vertrouwen. Ze vroeg of ik een groep mensen uit het veld kon samenstellen die willen meedenken.” Daarop legde Kroes contact met betrokken Enschedeërs vanuit uiteenlopende theaterdisciplines. “In de breedste zin van het woord. Denk aan mensen uit het amateurtoneel en kindertheater, maar ook uit de hoek van de poëzie en de singer-songwriters. En iemand die debatbijeenkomsten organiseert.” In totaal doen acht mensen mee in de denktank.

icon_main_info_white_glyph

Groepsleden

De klankbordgroep bestaat uit de volgende leden (met hun expertises):

  1. Karine Roldaan (jeugdtheater en talentontwikkeling)
  2. Arthur Adam ten Cate (poëzie en singer-songwriters)
  3. Marcel Bok (debatten)
  4. André Kerver (klassieke muziek)
  5. Gerben Westerhof (amateurtoneel)
  6. Diet Gerritsen (muziektheater)
  7. Dick ten Kate (financiën)
  8. Rein Kroes (aansturing klein theater)

De klankbordgroep komt dinsdag voor het eerst bij elkaar. “Dan gaan we uitgangspunten bepalen. Die nemen we mee in ons gesprek met Concordia.” Hoewel hij niet op de zaken vooruit wil lopen, deelt Kroes wel wat er volgens hem in ieder geval moet gebeuren. “Het theater teruggeven aan de bevolking. Dat betekent: het moet zelfstandig zijn, met een klein aantal mensen dat de lijnen uitzet en voor de rest vrijwilligers. Dus geen onderdeel van een grotere organisatie die ook andere activiteiten heeft, dan wordt het een ondergeschoven kindje.”

Bonbonnière Ernst Bergboer
De bonbonnière in Enschede moet wat de groep betreft behouden blijven 'van het volk, voor het volk'
Beeld: Ernst Bergboer
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.