Verkeer
Stuur appje
Zoek

Almelose ouderen hunkeren naar meer sociale contacten; Avedan breidt aantal wijkkamers uit en lost wachtlijst op

Hoog Schuilenburg
Huis Hoog Schuilenburg, woonzorgvoorziening in de wijk Aalderinkshoek
Beeld: Woonzorg Nederland

Dankzij wijkkamers in de gehele stad is de wachtlijst met zo’n 50 belangstellenden opgelost. In de Aalderinkshoek en de Haghoek was de nood het hoogst. In totaal zijn er 4 wijkkamers in Almelo bij gekomen. De roep om vrijwilligers voor dit soort ontmoetingsplekken voor vooral ouderen wordt daarmee overigens ook luider.

Er is een toenemende behoefte aan ontmoetingsplekken in de wijk, weten ze bij Avedan. De Almelose welzijnsorganisatie heeft de extra wijkkamers in samenwerking met de gemeente gerealiseerd. ”De 50 mensen op de wachtlijst hebben een plek en we kunnen nu ook weer nieuwe belangstellenden inschrijven”, meldt Jannie Visse van Avedan.

Haghoek en Aalderinkshoek

In de wijkkamers van Avedan kunnen inwoners van Almelo gratis terecht om anderen te ontmoeten. Deelnemers kunnen samen sjoelen, kaarten, aan creatieve activiteiten meedoen, een thema bespreken, bewegen of gewoon gezellig met elkaar praten. Dat kon al op 9 locaties in de stad. Nu zijn er ook wijkkamers geopend in het clubhuis van voetbalvereniging Luctor in de Haghoek en in woonzorgvoorziening Huis Hoog Schuilenburg in de Aalderinkshoek, elk met een dagdeel in de week. Bij wijkcentra De Schelf en Het Dok zijn twee extra wijkkamers geopend. Het aantal dagdelen waarop mensen elkaar in hun wijk kunnen ontmoeten komt daarmee op een totaal van 34. Het is de bedoeling dat er dit jaar nog eens vijf nieuwe wijkkamers bijkomen op zowel bestaande locaties als op nieuwe plekken.

“Overdag is er weinig te doen in zo’n clubgebouw en Luctor et Emergo wilde graag iets betekenen voor de wijk”

De wijkkamer in Huis Hoog Schuilenburg is echt een verrijking voor de wijk, verzekert Visse. Deze wijkkamer bevindt zich immers in een buurt met veel senioren. ”Voor deze doelgroep was er in de Aalderinkshoek nog niet veel. Het is een hele mooie ruimte en we verwachten er veel van.” De wijkkamer in de Haghoek bevindt zich in de kantine op van VV Luctor et Emergo op Sportpark de Horst en kwam tot stand in samenwerking met de voetbalclub. ”Overdag is er weinig te doen in zo’n clubgebouw. Luctor wilde graag iets betekenen voor de wijk en daar zijn we enthousiast op in gegaan. Deze plek leent zich ook nog eens uitstekend voor beweegactiviteiten als jeu de boules, mocht daar behoefte aan zijn.”

Vrijblijvend keer meedoen

Er zijn nu wijkkamers in de hele stad en dat maakt het voor bewoners makkelijker. ”Je kunt ook een wijkkamer in een andere wijk kiezen”, benadrukt Visse. ”Avedan kijkt dan welke wijkkamer het beste bij de persoon past. Iedereen kan vrijblijvend een keer meedoen.”

Vrijwilligers

Er is een ochtend- en middagprogramma met daar tussenin een gezamenlijke lunch. Deelname is gratis. Belangstellenden kunnen bellen met 0546-544100 (www.avedan.nl/wijkkamers). Ook vrijwilligers voor de wijkkamers kunnen zich hier melden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.