Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelo kan over achttien jaar aardgasvrij zijn en Twence moet daar voor zorgen

De Nijverheid en Twentekanaal hebben de WUP-primeur en gaan als eerste buurten in Hengelo van het gas af. Met het zogeheten ‘wijkuitvoeringsplan’, afgekort WUP, gaat de gemeente wijk voor wijk de weg plaveien naar een aardgasvrij Hengelo in 2050. "Warmtenet heeft als alternatief de voorkeur", herhaalt wethouder Claudio Bruggink nog maar eens. Met het vandaag gepresenteerde uitvoeringsplan per wijk laat de gemeente zien hoe de stad de komende 25 jaar volledig aardgasloos moet gaan worden.

Hengelo spreekt het inmiddels uit zonder met de ogen te knipperen: de stad is vanaf 2050 van het gasnet afgekoppeld. Eigen huis of huurwoning; het is om het even, geeft wethouder Claudio Bruggink (D66) aan. ”Alle wijkbewoners mogen meepraten over het uitvoeringsplan in hun buurt. Per wijk wordt bekeken op welke manier we met elkaar praten en met welk doel. Want wijken verschillen van elkaar en dus ook van aanpak.”

“De keuze om op het gasnet aangesloten te blijven, is er niet”

Voor huiseigenaren is het niet verplicht om bij de gekozen wijkoplossing aan te sluiten. Bruggink: ”Zij kunnen uiteraard zelf kiezen en we zullen alles op alles zetten om ze te helpen op tijd van het gas af te gaan. Want de keuze om op het gasnet aangesloten te blijven, is er niet.”

In het wijkuitvoeringsplan wordt overigens ook het midden- en kleinbedrijf meegenomen in de desbetreffende wijk. ”Ondernemingen in die orde van grote kunnen mee in de capaciteit van het warmtenet.”

Met het uitvoeringsplan per wijk – beter gezegd per buurt – vliegt de gemeente een gasvrij Hengelo aan binnen de kaders van het warmteprogramma, zoals dat vorig jaar door de raad is vastgesteld. Als het aan de gemeente ligt, gaat de hele huursector in overleg met bewoners en woningcorporatie Welbions over op het warmtenet van Twence.

Bruggink: ”Het is de energieleverancier om de hoek waar we als gemeente bovendien aandeelhouder zijn. Het voornemen bij het realiseren van een aardgasvrij Hengelo is allereerst gebruikt te maken van Hengelose warmtebronnen tegen een zo aantrekkelijk mogelijk tarief.”

Betaalbaar

Bruggink verzekert dat de ontwikkelingen bij Twence in de gaten worden gehouden, zodat afnemers in de toekomst niet voor onaangename verrassingen komen te staan. ”Dat we als gemeente iets te vertellen hebben over Twence biedt de nodige zekerheid. We kiezen voor een alternatief voor aardgas dat betaalbaar moet zijn voor de hele gemeente voor langere tijd en we denken dat het warmtenet van Twence die toekomstbestendige oplossing biedt.”

“Waterstof is niet de energiebron om een hele stad van het gasnet te ontkoppelen”

In Hengelo zijn momenteel drie toekomstbestendige alternatieven voor aardgas aan de orde: een volledig op electriciteit draaiende warmtepomp, een warmtepomp die met je op groen gas (biogas) draaiende cv-ketel samenwerkt en het warmtenet. Voor omvangrijke transities, zoals Hengelo die gaat inzetten, zijn de eerste twee opties in de praktijk onaantrekkelijk. Met name omdat veel oudere woningen niet goed genoeg te isoleren zijn.

Waterstof wordt door sommigen nog altijd aangedragen als alternatief, maar Bruggink ziet daar niks in: ”Kleinschalig wordt het toegepast, maar in dit WUP-programma is het nooit aan de orde geweest." Hengelo laat de gasleidingen ook niet liggen om in de toekomst waterstof doorheen te kunnen transporteren.

Planning

Hengelo telt 63 buurten die in de WUP worden opgenomen. Hans Schoolderman geeft als ‘procesregisseur gebouwde omgeving’ aan dat de transitie naar verwachting 6 tot 8 jaar per wijk in beslag zal nemen. Het zou betekenen dat vanaf het vertrekpunt in 2026 de laatste Hengelose wijk in 2042 van het gas wordt afgekoppeld.

”Dat is de planning die je nu zou maken. Het is alleen de vraag of die planning na verloop van tijd nog relevant is. De ontwikkeling in duurzame energie gaat door en kan van invloed zijn op dit wijkuitvoeringsplan. Ook de kennis die we zelf gedurende de uitvoering opdoen, kan de planning beïnvloeden. Het is voor iedereen nieuw en het kan maar zo gebeuren dat wanneer je het kunstje beheerst, de uitvoering sneller verloopt dan we nu plannen. Punt is dat je ergens moeten beginnen.”

230509 Leender Tamboer Twence buizen warmtenet STILL 1 TWENTE
Lees ook
Hengelose wijk De Nijverheid kan over twee jaar al aangesloten zijn op nieuw warmtenet

Elk wijkuitvoeringsplan krijgt een streefdatum waarop er geen gas meer in de desbetreffende wijk zal worden geleverd. ”Die streefdatum geldt per wijk en wordt pas vastgesteld wanneer een wijk aan de beurt is.” Bewoners van De Nijverheid en Twentekanaal weten vooralsnog dat ze als eerste buurten van Hengelo een wijkuitvoeringsplan krijgen. Een streefdatum wanneer deze 'Wuppers' daadwerkelijk van het Hengelose aardgasnet worden gescheiden is nog niet bekend.

De Hengelose raad buigt zich in april over het wijkuitvoeringsplan.

230509 Leender Tamboer Twence buizen warmtenet STILL 1 TWENTE
Lees ook
Twence en Cogas ontvangen 17 miljoen euro voor aanleg Regionaal Warmtenet Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.