Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengeloërs verrast door plannen aardgasvrij Tuindorp: 'Dit komt voor ons uit de lucht vallen'

241126 tuindorp hengelo 1 TWENTE
De woningen in Tuindorp 't Lansink worden nu ook meegenomen bij de plannen voor een aardgasvrije wijk in de Wilderinkshoek.
Beeld: 1twente

Bewoners van Tuindorp 't Lansink keken onlangs vreemd op toen ze de flyer 'Wilderinkshoek Aardgasvrij' door de bus zagen vallen. Was hun buurt nu ineens toegevoegd aan de buurten De Nijverheid en 't Genseler, die al jaren op de nominatie staan om als eerste Hengelose buurten van het gas te gaan?

Ja dus! Het college van B en W heeft daartoe op 5 november besloten, een dag later de gemeenteraad ingelicht en een week later ging de gemeentelijke flyer de deur uit. Behalve in Tuindorp 't Lansink kregen ze ook in de buurten Tuindorp-Zuid en de Vikkerhoek deze flyer in de bus. Gezamenlijk vormen deze buurten de wijk Wilderinkshoek. In de gemeenteraadsvergadering van 20 november was er verbazing bij raadslid Han Daals van BurgerBelangen, die zelf in Tuindorp 't Lansink woont: "Mensen hadden geen idee waar dit over gaat. Wijkuitvoeringsplan Wilderinkshoek? Wat gaat er gebeuren en wat betekent dit voor ons?"

Tijdens het evenement Tuindorp Culinair op zondag 17 november sprak Daals veel verontruste bewoners: "Mijn vraag aan de wethouder is dan ook: kan er meer duiding gegeven worden? We hebben als raad al een aantal besluiten genomen op dit gebied. Dat wijkuitvoeringsplan (afgekort WUP, red.) is een stap in dat proces, maar dat wordt in deze flyer niet uitgelegd."

Lees verder onder de afbeelding.


  • 241126 wup wilderinkshoek
    Twee afbeeldingen: als eerste het gebied van Wijkuitvoeringsplan Wilderinkshoek en als tweede (even doorklikken) het gebied van het (oude) Wijkuitvoeringsplan De Nijverheid.
    Beeld: gemeente hengelo
  • 241126 wup nijverheid
    Twee afbeeldingen: als eerste het gebied van Wijkuitvoeringsplan Wilderinkshoek en als tweede (even doorklikken) het gebied van het (oude) Wijkuitvoeringsplan De Nijverheid.
    Beeld: gemeente hengelo

Een goed ingevoerde gemeentewoordvoerder, die zelf aanwezig was bij de raadsvergadering vorige week, was op haar beurt verbaasd over de verbazing bij Daals: "Hoe moeten we het dán communiceren naar de inwoners? Met een ansichtkaart dat er een flyer aan zit te komen? In de flyer staat precies uitgelegd wat we nu weten - én wat we nog niet weten - en wat de volgende stappen zijn."

icon_main_info_white_glyph

Dit zegt de gemeente over de uitbreiding van het gebied:

Met het vergroten van het WUP-gebied krijgen we de mogelijkheid om integraal te kijken naar het energiesysteem van de gehele wijk met daarbinnen de verschillende buurten. Hiermee kunnen we:

1. De buurten die in het warmteprogramma worden benoemd om voor 2030 van het aardgas te zijn (collectief warmtenet als technisch alternatief) logisch aan elkaar verbinden;
2. Een groter gebied creëren voor een collectief warmtenet dat qua schaalgrootte bijdraagt aan het komen tot een haalbaar en betaalbaar aanbod;
3. Met de netbeheerder vroegtijdig in overleg om de investeringen voor de komende jaren aan te laten sluiten bij de meest voor de hand liggende alternatieven voor aardgas in deze wijk;
4. De Programma Aardgasvrije Wijken-subsidie (PAW) niet alleen voor de buurt De Nijverheid (inclusief ’t Genseler) inzetten, maar het bovengenoemde gebied hierin meenemen;
5. Het initiatief vanuit het consortium Twence/ Cogas onderdeel laten worden van het WUP Wilderinkshoek*;
6. Het vergroten van het gebied geeft Welbions de mogelijkheid om een aanvullende Subsidie Aardgasvrije Huurwoningen (SAH) aan te vragen voor haar bezit in het gebied waarvoor een warmtenet als meest haalbaar alternatief wordt gezien. Welbions bezit veel woningen in de Wilderinkshoek en is daarmee een belangrijke partij om te komen tot een haalbaar en betaalbaar aanbod.

* Het is de vraag of dit nog van toepassing is nu de subsidie is komen te vervallen.

Raadslid Vincent Mulder (SP) stelde in dezelfde vergadering vragen over het 'technisch beraad' twee dagen eerder. In een technisch beraad worden raadsleden (vaak één per fractie) bijgepraat over een bepaald dossier door ambtenaren, zodat ze in de raad beter beslagen ten ijs komen. Mulder: "Prima, zo'n technisch beraad, maar zou het niet nog beter als we dit raadsbreed bespreken, bijvoorbeeld in een politieke markt?"

“Er zal een hoos aan vragen op hen af komen, maar veel antwoorden zijn er niet.”

Mulder blikte met zijn vragen alvast vooruit op twee informatieavonden op 4 en 11 december in respectievelijk 't Lansink en De Nijverheid: "Ik ben benieuwd wat de ambtenaren de bewoners gaan vertellen tijdens die bijeenkomsten, want er zal een hoos aan vragen op hen af komen, maar veel antwoorden zijn er niet." Mulder refereert onder meer aan de 17 miljoen euro subsidie die het consortium Twence/ Cogas zou krijgen om te investeren in een warmtenet. Dat vurig gewenste geld gaat er niet komen, omdat het project niet is aanbesteed binnen de daarvoor gestelde termijn.

Stadsverwarming warmtenet pixabay
Lees ook
Twents warmtenet in de ijskast: Rijk trekt 17 miljoen euro subsidie in

Mulder: "Hoe kunnen we als raad instemmen met dit WUP als nog niet eens duidelijk is of dit warmtenet er gaat komen? Die vragen hebben de bewoners ook."

Context

Verantwoordelijk wethouder Claudio Bruggink zegde in de vergadering toe dat de gewenste politieke markt er komt, als de raad daar om vraagt: "Het is fijn dat u de behoefte voelt om hier met ons over in gesprek te gaan." En richting Han Daals: "De flyer is misschien niet helemaal goed van context voorzien. Maar dat is ook lastig in twee A4'tjes. Ik zou graag de vragen die er leven bij de fracties beantwoorden in een politieke markt."

Stichting Tuindorp 't Lansink

Harald Lohmann is als voorzitter van de Stichting Tuindorp 't Lansink inmiddels bijgepraat door wethouder Bruggink en projectleider Rupert: "Maar dat neemt niet weg dat we nog veel vragen hebben. Woensdag praten we verder en hopelijk krijg ik dan weer wat antwoorden."

“De gemeente stuurt aan op een warmtenet voor de hele Wilderinkshoek, maar er is nog geen alternatief mocht het bij Twence misgaan.”

Lohmann vindt het vreemd dat 'van het gas af gaan' als doel is geformuleerd en niet 'een duurzamere energievoorziening'. "Maar daarmee moet ik misschien bij de landelijke overheid zijn. Wat dat betreft heb ik respect voor de wethouder. Hij is hier al heel lang mee bezig en wordt door Den Haag niet bepaald geholpen, maar hij blijft enthousiast."

icon_main_info_white_glyph

'Alternatief voor Twence?'

Wat Lohmann - en met hem veel Hengeloërs - bezighoudt is Twence als vooralsnog enige warmtebron: "De gemeente stuurt aan op een warmtenet voor de hele Wilderinkshoek, maar er is nog geen alternatief mocht het bij Twence misgaan. Er breekt daar nog wel eens brand uit. Wat als de boel daardoor een aantal weken stil komt te liggen? Maar ik begrijp dat daar bij de gemeente ook wel over nagedacht wordt."

Participatie

In het wijkuitvoeringsplan komt de term 'participatie' regelmatig voorbij. De gemeentewoordvoerder daarover: "Het gaat dan niet over de keuze voor bijvoorbeeld een warmtenet als alternatief. Die keuze ligt uiteindelijk bij de gemeenteraad. Wel kunnen inwoners meedenken over bijvoorbeeld de inrichting van de wijk, nadat die op de schop is gegaan."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.