Verkeer
Stuur appje
Zoek

Lise uit Hengelo en Oldenzaalse Luz naar provinciale finale Nationale Voorleeswedstrijd

240306 Luz en Lise winnaars regionale voorleeswedstrijd
Luz Welman (links) en Lise ter Hedde zijn gisteren uitgeroepen tot de Twentse voorleeskampioenen 2023-2024.
Beeld: Bibliotheek Twente

Luz Welman, leerlinge van de Franciscusschool in Oldenzaal, en Lise ter Hedde, leerlinge van de Hengelose Plechelmusschool, zijn gisteren uitgeroepen tot de Twentse voorleeskampioenen 2023-2024. Ze gaan op 11 april naar de provinciale finale in Nijverdal. De landelijke finale is op 22 mei in Tivoli in Utrecht.

Luz en Lise lazen woensdagavond voor uit andermans werk in Bibliotheek Haaksbergen. Dat deden ze samen met zes andere enthousiaste voorleeskampioenen uit verschillende lokale voorleesronden in Hengelo, Enschede, Hof van Twente, Haaksbergen en Oldenzaal. Ruim 160 supporters zaten op het puntje van hun stoel en ook de jury liet zich boeien door de acht geboren voorlezers.

Juryleden Frans Pinkse (taalcoach), Maerle Vestijnen (winnaar voorleeswedstrijd 2023) en Frederique Westera (directeur Bibliotheek Twente) waren het meest gecharmeerd van de voordrachten van Luz Welman en Lise ter Hedde.

240209 Voorleeskampioenen Hengelo
Lees ook
Hengelose voorleeskampioenen Bjorn en Lise zetten eerste stap richting landelijke finale in Utrecht

Luz las voor uit het boek Knotsspannend van Tosca Menten. De jury: “Juist in dit gedeelte wist Luz spanning in de tekst te brengen door nadruk te geven aan woorden en zinnen waar dat goed uitkwam. Ze had een goed contact met het publiek, dat ademloos luisterde.”

Lise las voor uit Juf Braaksel en de gigantische ontploffing van Carry Slee. “Lise zorgde voor een goede stemverhouding tussen wat de verteller zegt en de verschillende personages. Daardoor klonk het erg natuurlijk. Ook zij had een goed contact met het publiek”, aldus de jury.

De juryleden beoordeelden de kandidaten op belangrijke aspecten als stemgebruik, voorleestempo, emotie en contact met het publiek.

icon_main_info_white_glyph

Leesbevorderingscampagne

De Nationale Voorleeswedstrijd is een leesbevorderingscampagne voor groep 7 en 8. Kinderen nemen het tegen elkaar op in verschillende wedstrijdrondes. Kinderen leren hierbij veel van elkaar en het wedstrijdelement is heel aansprekend. Nationale Voorleeswedstrijd, een campagne van Stichting Lezen in samenwerking met de Bibliotheken, beoogt hiermee het (voor)leesplezier te stimuleren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.