Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose voorleeskampioenen Bjorn en Lise zetten eerste stap richting landelijke finale in Utrecht

240209 Voorleeskampioenen Hengelo
Bjorn Klaassen van basisschool de Esrein en Lise ter Hedde van basisschool St. Plechelmus zijn donderdag verkozen tot beste voorlezers van 2024 van Hengelo.
Beeld: Bibliotheek Twente

Bjorn Klaassen van basisschool de Esrein en Lise ter Hedde van basisschool St. Plechelmus zijn donderdag verkozen tot beste voorlezers van 2024 van Hengelo. Zij lazen volgens de jury het best voor tijdens de lokale finaleavond in Bibliotheek Hengelo. De twee gaan door naar de regionale ronde op 5 maart in Haaksbergen.

Zestien voorleeskampioenen van verschillende Hengelose basisscholen deden ten overstaan van in totaal ruim honderd toehoorders in twee rondes hun uiterste best om de jury te overtuigen van hun voorleeskwaliteiten.

De kandidaten, allemaal afkomstig uit groep 7 of 8, leidden met enkele zinnen hun verhaal in, om vervolgens een zelfgekozen fragment uit het boek voor te lezen. De fragmenten kwamen uit heel uiteenlopende boeken.

icon_main_info_white_glyph

Stemgebruik, voorleestempo en emotie

De jurering was in handen van Maerle Vestijnen (winnaar lokale voorleeswedstrijd Hengelo 2023), Helene Huizenga (Zuleika verhalenverteller) en Ilse van den Einde (Coördinator vrijwilligers Bibliotheek Twente). Zij beoordeelden de kandidaten op belangrijke aspecten als stemgebruik, voorleestempo, emotie en contact met het publiek. De presentatie was in handen van goochelaar Jan.

Na een rijp beraad riep de jury in ronde 1 Bjorn Klaassen uit groep 8 van basisschool de Esrein uit tot de eerste winnaar. Hij las voor uit ‘Het niets aan de hand Hotel’ van Steven Butler. De jury vond dat Bjorn 'een rustige stem had, met een goede intonatie en vol humor. Je werd helemaal het verhaal ingezogen'.

In ronde 2 werd Lise ter Hedde uit groep 8B van basisschool St. Plechelmus tot winnaar uitgeroepen. Zij las voor uit ‘Juf Braaksel en de gigantische ontploffing’ van Carry Slee. De jury vond dat Lise 'met een leuke uitstraling vertelde, met een heldere stem waar je blij van werd, en dat ze het publiek bleef boeien met een mooi tempo'.

icon_main_info_white_glyph

Waarom een wedstrijd?

De Nationale Voorleeswedstrijd is een leesbevorderingscampagne voor groep 7 en 8. Kinderen nemen het tegen elkaar op in verschillende wedstrijdrondes. Kinderen leren hierbij veel van elkaar en het wedstrijdelement is heel aansprekend. Nationale Voorleeswedstrijd, een campagne van Stichting Lezen in samenwerking met de Bibliotheken, beoogt hiermee het (voor)leesplezier te stimuleren.

Beide winnaars ontvingen uit handen van de jury de officiële oorkonde, een boekenbon en een bos bloemen. De overige kandidaten ontvingen allemaal wat lekkers als dank voor hun deelname. Bjorn en Lise gaan door naar de Regionale finale in Haaksbergen op 5 maart. De provinciale ronde is op 11 april in Nijverdal en de landelijke finale is op 22 mei in Tivoli in Utrecht.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.