Verkeer
Stuur appje
Zoek

Deze 5 parkeerplaatsen heeft Enschede in beeld voor een zonnedak, maar is het ook haalbaar?

Solar parking De Zweede Boekelo
Een voorstelling van hoe een zonnedak bij Sportpark De Zweede in Boekelo eruit kan zien.
Beeld: Gemeente Enschede/Sweco

In de verwoede pogingen om de duurzame energiedoelstellingen niet helemaal uit het oog te verliezen richt de gemeente Enschede zich op de ontwikkeling van zonnedaken. Te meer, omdat het plaatsen van meer dan twee windturbines niet de voorkeur heeft en dat de ontwikkeling van zonneparken stil staat door provinciale regels. In Enschede wordt gedacht aan 'solar parking', ofwel zonnepanelen boven parkeerterreinen. Er zijn 5 locaties in de stad in beeld, maar de grote vraag is of er vanuit marktpartijen wel interesse is om hierin te participeren.

De gemeente is een zogeheten marktconsultatie gestart om te onderzoeken in hoeverre er interesse is om zonnedaken boven parkeerterreinen aan te leggen. Hoe logisch en aantrekkelijk dergelijke zonneprojecten ook mogen klinken (de geasfalteerde terreinen liggen er toch maar in de brandende zon bij), zo simpel is de uitvoering niet. 'In de praktijk blijkt het lastig om een sluitende business case te krijgen', constateert de gemeente in haar eigen uitvraag. De gemeente kan de opgewekte energie niet zelf afnemen of vermarkten en ook is het steeds lastiger om een aansluiting te krijgen op het elektriciteitsnetwerk.

Investering verdient niet terug

Om mogelijk toch zonnedaken van de grond te krijgen vraagt Enschede aan marktpartijen om mee te denken. Er zijn vijf gemeentelijke parkeerterreinen op het oog die van zonnedaken voorzien kunnen worden. Dit zijn de parkeerplaatsen bij voetbalclub Avanti-Wilskracht, sportpark De Zweede in Boekelo, P+R Zuiderval. De andere twee terreinen liggen bij Winkelcentrum Zuid in Wesselerbrink: de plek waar tot voor kort de warenmarkt stond en ter hoogte van de Albert Heijn.

20221021 Solar Parking I Jsbaan Grolsch Veste Sweco
Lees ook
Parkeren onder zonnepanelen bij Grolsch Veste en GoPlanet? ‘Meest geschikte locatie van Overijssel’

Het adviesbureau Sweco heeft voor de gemeente al een 'conservatieve' businesscase opgesteld. Een van de uitkomsten van die studie is dat alle vijf terreinen bij elkaar in het gunstigste geval in de elektriciteitsvraag van zo'n 700 huishoudens kunnen voorzien. Daarvoor is zou een - grof geschatte - investering van 2,1 tot 3,2 miljoen euro nodig. En dat verdient zichzelf op één geval na niet terug binnen de afschrijvingstermijn van de zonnepanelen.

Creatieve oplossingen gevraagd

Met andere woorden: er moet geld bij. En dat is waarom de gemeente Enschede via de marktconsultatie geïnteresseerde partijen uitdaagt om 'out of the box' te denken en met creatieve oplossingen te komen. Hierbij valt te denken aan het plaatsen van laadpalen voor elektrische auto's, zodat de door de panelen opgewekte elektriciteit direct kan worden afgenomen.

Ook het betrekken van de lokale energiecoöperatie Enschede Energie, zodat inwoners kunnen meedelen in de opbrengst, wordt als optie gegeven. De verkenning is voor de gemeente vooral bedoeld om te kijken in hoeverre het loont om op eigen parkeerterreinen zonnedaken te realiseren.

Solar Parking Avanti Glanerbrug
Bij voetbalvereniging Avanti-Wilskracht in Glanerbrug is slechts een beperkt aantal zonnepanelen boven de parkeerplaats mogelijk.
Beeld: Gemeente Enschede/Sweco
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.