Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Parkeren onder zonnepanelen bij Grolsch Veste en GoPlanet? ‘Meest geschikte locatie van Overijssel’

20221021 Solar Parking I Jsbaan Grolsch Veste Sweco
Een impressie van hoe solar parking op Kennispark Twente eruit kan zien. Op de voorgrond IJsbaan Twente, op de achtergrond de Grolsch Veste en daartussen GoPlanet.
Beeld: Sweco (potentie-studie voor Nieuwe Energie Overijssel in april 2021)

Boven welke grote parkeerplaatsen in Enschede kunnen zonnepanelen worden geplaatst? Ingenieursbureau Sweco zoekt het momenteel uit in opdracht van de gemeente. Dikke kans dat de terreinen bij de Grolsch Veste, GoPlanet en IJsbaan Twente als beste optie uit de bus rollen. Het bureau blijkt ze in een eerdere studie te hebben aangewezen als meest geschikte openbare parkeerterreinen in Overijssel.

De volledige studie van Sweco, die in 2020 in opdracht van de provincie Overijssel is uitgevoerd, stond pas geleden nog online, maar is nu onvindbaar. Wel is er een ‘storymap’ en een presentatie te vinden waarin het gebied op het Kennispark (stadion van FC Twente, de evenementenhallen van GoPlanet en IJsbaan Twente) op alle randvoorwaarden goed scoort.

Randvoorwaarden

De resultaten van de studie zijn vorig jaar gedeeld in een bijeenkomst van het provinciale actieprogramma Nieuwe Energie Overijssel. Sweco heeft op basis van openbare informatie een scan gemaakt van grote parkeerterreinen die geschikt zouden zijn voor het opwekken van zonne-energie. Immers, veel parkeerplaatsen zijn geasfalteerde vlakken die geen andere functie hebben.

‘Solar parking’ wordt financieel pas interessant als de randvoorwaarden goed zijn. Zo is het van belang dat een parkeerplaats enige omvang heeft en op het zuiden is gericht, er geen schaduw is van hoge gebouwen of bomen en dat er op korte afstand aansluiting mogelijk is op het elektriciteitsnet.

12.000 zonnepanelen

De parkeerplaatsen tussen de Grolsch Veste en IJsbaan Twente voldoen volgens Sweco aan alle eisen. De terreinen beslaan bij elkaar zo’n 3,4 hectare aan gemeentelijke grond en nog eens 1 hectare in particulier bezit. Goed voor meer dan 12.000 zonnepanelen die genoeg elektriciteit opwekken voor een kleine 1600 huishoudens. Op nog geen kilometer afstand is er een ‘stopcontact’ vrij in een middenspanningsstation van Enexis.

De geschatte totale investering is met 3,4 miljoen euro behoorlijk, maar het ingenieursbureau heeft in 2021 ingeschat dat dat bedrag in zestien jaar kan worden terugverdiend. De gemeente Enschede heeft wel oren naar solar parking rond het FC Twente-stadion en heeft een aantal maanden geleden bureau Sweco de opdracht gegeven om de haalbaarheid van zo’n project verder te onderzoeken.

Sportparken en P+R-terrein

Niet alleen de parkeerplaatsen op het Kennispark Twente worden in dat onderzoek meegenomen. Bij sportparken (Diekman, Geessinkweg, Boekelo en Zoutendijk), het P+R-terrein aan de Zuiderval en een aantal particuliere parkeerplaatsen ziet de gemeente ook mogelijkheden. Samen goed voor een kleine 19 hectare aan zonnepanelen.

Blijft over dat er voor de uitvoering van dergelijke zonneprojecten wel investeerders gevonden moeten worden. Dat zou ook de gemeente (deels) zelf kunnen zijn. Conform de afspraken in het coalitieakkoord heeft de gemeente vanaf volgend jaar extra ruimte vrijgemaakt in de begroting voor het aanjagen van solar parking. Het gaat om een extra bedrag van 200.000 euro per jaar.

icon_main_info_white_glyph

Daken ongeschikt

De Grolsch Veste en de IJsbaan Twente zijn eerder in beeld geweest voor zonnepanelen. Echter ging het toen niet om de parkeerplaats om de daken van de gebouwen zelf. In het geval van de Grolsch Veste is ooit zelfs een SDE+-subsidie in het vooruitzicht gesteld voor zonnepanelen op het dak van het stadion. Het project is echter nooit uitgevoerd omdat de dakconstructie niet geschikt is. Bij de IJsbaan Twente kwam de exploitant (PCH Groep) enkele jaren geleden al tot dezelfde conclusie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.