Verkeer
Stuur appje
Zoek

Roadtrip door Twente levert nieuw boek The Wild East op: 'Meer proonk dan de Achterhoek’

Fietsen door een regio, verhalen verzamelen en die in een boek verwerken. Robin Steentjes deed het al tweemaal. Eerst was de Achterhoek aan de beurt, nu Twente. Dat levert, na 'The Wild East - een roadtrip door d'n Achterhoek', 'The Wild East - een roadtrip door Twente' op.

“Ik heb altijd al een boek willen schrijven, maar ik wist niet waarover", vertelt Steentjes. De geschiedenis, cultuur en taal in Oost-Nederland hadden zijn interesse. "Daardoor kreeg ik het idee om door de Achterhoek te fietsen. Tijdens mijn tocht zou ik verhalen van de bewoners horen, ter inspiratie."

Hij merkte tijdens het rondtrappen door beide regio's dat er verschillen zijn. "Twente is meer proonk (dialect voor 'showen', red.) dan de Achterhoek. Het moet in Twente allemaal netjes zijn terwijl dat in de Achterhoek minder belangrijk is. Een ander groot verschil is de verstedelijking. In Twente heb je Hengelo, Almelo en Enschede, in de Achterhoek is minder sprake van urbanisatie."

Anekdotes en cartoons

'The Wild East' is meer dan een boek. Het is ook een band die muziek maakt in volkstaal. En bovendien een succesvolle pagina op Facebook. Die laatste ontstond als promotie voor Steentjes' eerste boek over zijn roadtrip door de Achterhoek. Hij plaatst er nog altijd anekdotes en cartoons op, waar negentienduizend volgers naar kijken. "Het spreekt de mensen wel aan op de een of andere manier."

The Wild East cartoons/anekdote
Een voorbeeld van een cartoon/anekdote op de Facebookpagina
Beeld: The Wild East

Het boek 'The Wild East: een roadtrip door Twente' verschijnt op 15 maart 2024.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.