Verkeer
Stuur appje
Zoek

Stadsbesturen van Almelo, Wierden en Hengelo wijzen zendmachtiging aan 1Twente en Twente FM toe

20220314 ITV80 slotdebat 2200 crew Wilco Louwes en Niels Veurink CLEAN
1Twente in gesprek met de politiek en de bevolking over de verkiezingen. De omroep gaat samen met Twente FM aan de slag met de vorming van de streekomroep Twente.
Beeld: 1Twente

1Twente wordt mogelijk de nieuwe lokaal publieke omroep van Almelo. Een onafhankelijke beoordelingscommissie adviseerde het Almelose College van burgemeester en wethouders om de nieuwe zendmachtiging aan die omroep te geven. Het stadsbestuur neemt het advies over. De gemeenteraad moet binnenkort nog stemmen over de toewijzing van de licentie.

Niet alleen in Almelo moest een nieuwe licentie worden aangevraagd. Ook in Hengelo en Wierden was dat het geval. In die drie gemeenten probeerden zowel de Almelose lokale omroep AAVisie als de samenwerkende omroepen 1Twente (Hengelo en Enschede) en Twente FM (Noordoost Twente) de nieuwe licenties te bemachtigen. In alle gevallen hebben de onafhankelijke deskundige commissies de zendmachtiging toegewezen aan 1Twente en Twente FM.

Professioneel

In de beoordeling van de speciale commissie in Almelo staat: "Almelo krijgt daarmee een lokale omroep die voldoet aan alle eisen, een omroep die in staat is de publieke mediataak op een professionele manier te verzorgen door vakbekwame en goed opgeleide mensen."

Criteria van gemeenteraad

Overigens zijn de onafhankelijke beoordelingscommissies door de gemeenteraden van Almelo, Hengelo en Wierden gevraagd de plannen en voorstellen van de betrokken omroepen te beoordelen. Zo gaf de gemeenteraad van Almelo de commissie criteria mee waarop AAVisie en 1Twente langs de meetlat gelegd moesten worden.

Nieuwe streekomroep Twente

Voor de samenwerkende omroepen in Twente is het belangrijk om de zendmachtigingen te krijgen of te behouden. 1Twente was al tientallen jaren werkzaam in Hengelo en Twente FM had de licentie in Wierden.

Beide omroepen die hun werkgebied in Enschede, Hengelo, Wierden en geheel Noordoost Twente hebben, kregen de opdracht en geld van het Rijk om de nieuwe streekomroep Twente voor te bereiden. Als Almelo aansluit, ontstaat al bijna automatisch een nieuwe streekomroep met een bereik van bijna 450.000 Twentenaren.

Eén licentie

Twente krijgt per 1 januari 2027 één streekomroep met één licentie, waardoor de zendmachtigingen voor alle andere lokale omroepen komen te vervallen. Per 1 januari 2026 komt er een wetswijziging die dat allemaal regelt. In dat jaar komt de Nederlandse Lokale Publieke Omroep met de aanwijzing van de lokale omroepen die de 80 streekomroepen mogen vormen.

Keurmerk

Voorwaarde daarbij is onder andere verregaande professionalisering van de journalistieke organisatie die zorgdraagt voor kwalitatief goede content en het bezit van een keurmerk waarmee de omroep aantoont de publieke mediataak uit te kunnen voeren.

Eigen lokale redacties

1Twente en Twente FM zetten zich in om de streekomroep zo lokaal mogelijk op te zetten met eigen redacties in de drie grote steden, Noordoost Twente en Zuidwest Twente. De content van de redacties en programmamakers wordt via de website, app, socials en via meerdere radio- en televisiekanalen verspreid.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.