Verkeer
Stuur appje
Zoek

Skater Bert Wilmink (19) uit Hengelo gaat in Dubai alsnog voor kwalificatie Olympische Spelen

Actiefoto Bert Wilmink
Bert Wilmink in actie. De Hengeloër zet alles op alles om deze zomer naar de Olympische Spelen te kunnen.
Beeld: RTV Oost

Veel jonge Nederlandse skaters dromen ervan, Bert Wilmink (19) gaat het mogelijk meemaken. De Hengeloër haalt komende zondag in Dubai alles uit de kast om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen in Parijs. "Ik had nooit verwacht dit te bereiken."

Vol zelfvertrouwen pakt Wilmink donderdag het vliegtuig richting Dubai. Gewapend met zijn skateboard wil hij de jury omver blazen met opzienbarende trucs. "Zo'n wedstrijd draait om momentopnames, maar ik ben er honderd procent zeker van dat ik de volgende kwalificatie haal."

Op straat

Op jonge leeftijd begon bij Wilmink de fascinatie voor skateboarden. "Op mijn achtste begon ik te skaten op straat, achter ons huis. Later was ik regelmatig te vinden in skatepark De Fabriek in Enschede."

Wilmink had in deze periode geen grote plannen als het om skateboarden gaat. "Ik deed het gewoon voor de lol. Dat doe ik nog steeds, maar deze wedstrijden zijn wel erg tof natuurlijk."

Nederlands team

Vanwege zijn talent werd Wilmink gevraagd mee te trainen met het Nederlands team in Den Haag. Hij blonk uit, waardoor hij mee mocht doen aan een wedstrijd in Italië. Sindsdien is hij niet meer weg te denken uit Oranje.

231214 bert wilmink
Lees ook
Hengelose skateboarder Bert Wilmink uitgeschakeld op WK in Tokio

Tokyo

In december, tijdens de WK in Tokyo, had Wilmink zich ook al kunnen plaatsen, maar toen lukte het hem niet. De Hengeloër zette in de kwalificatie de 46ste score neer, waar een plek bij de eerste 28 vereist was om de volgende ronde te bereiken.

Volle focus

Nu focust Wilmink zich volledig op de kwalificatie in Dubai. Wekelijks traint hij voor zijn perfecte run, waarbij de 'nollie kickflip backside lip slide' de jury moet overtuigen. "Met deze truc doe ik een kickflip met mijn verkeerde been waarna ik op de 'rail' beland met mijn rug richting de reling." Voor Wilmink is dit een specialiteit.

Op dit moment staat de skater op plek 63 van de WST World ranking in de categorie ''street'. Om mee te kunnen doen aan de volgende kwalificaties in Boedapest en Shanghai moet hij genoeg punten binnenhalen voor minimaal de 44e plek, die toegang geeft tot de volgende ronde.

Bertwilmink still 1twente
Lees ook
Hengelose skater start crowdfunding voor kwalificatie Olympische Spelen
Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.