Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose skater start crowdfunding voor kwalificatie Olympische Spelen

Bijna iedere topsporter hoopt ooit wel een keer mee te mogen doen aan de Olympische Spelen. Zo ook de Hengelose skateboarder Bert Wilmink. Op dit moment staat Bert 79e in de wereldranglijst, waar slechts de eerste 44 zich mogen kwalificeren voor de Spelen in Parijs. De 19-jarige skater wordt niet financieel gesteund door de bond en is daarom een crowdfunding gestart om toch te kunnen afreizen naar de kwalificatiewedstrijden.

Geld

De reden dat de bond hem niet sponsort, is vanwege een tekort aan geld. Wanneer Wilmink een hogere plek weet te bemachtigen in de wereldranglijst, zal de kans groter worden dat de bond hem wel financiert: “Als ik goed presteer en hoger kom op de ranglijst, zullen ze natuurlijk wel betalen. Dan kunnen ze uiteindelijk niet meer om je heen.”

Dubai

Wilmink verwacht dat als hij bij de komende wedstrijden in Dubai en Tokyo een goede prestatie neerzet, hij waarschijnlijk hoog genoeg komt om zich te kwalificeren voor de spelen. Daarbij komt dan ook de steun van de bond die hij nodig zal hebben.

“Het heeft me gemotiveerd om nog meer te skaten.”

Sparen

Voor nu spaart hij nog door om naar Dubai en Tokyo te reizen. Op het moment van zijn gesprek bij 1Twente Vandaag stond de teller van zijn crowdfunding opbrengst op bijna 2000 euro, inmiddels is dit opgelopen tot ruim 2700 euro. “De volgende twee wedstrijden zijn dus in Japan en Dubai. Dat zijn plekken die wel redelijk wat kosten”, vertelt Wilmink. Volgens de skater heeft hij zesduizend euro nodig.

Talent

Het besef van zijn talent kwam bij hemzelf best laat: “Vroeger was ik helemaal niet zo heel goed. Mijn vader bracht mij dan naar wedstrijden in Parijs en Rotterdam en dan lag ik er in de voorronde er al uit. Twee minuutjes skaten en dan weer terug naar huis.” Na een keer winst te hebben gehaald bij een skatewedstrijd in Enschede kwam het besef: “Het heeft me gemotiveerd om nog meer te skaten.”

20231007 winnaars skateboardwedstrijd Nederland Duitsland in Enschede Beeld 1 Twente
Lees ook
Rivaliteit tussen topskateboarders bij Nederland-Duitsland in Enschede, maar de Freundschaft staat bovenaan

'Zelf leuk maken'

Wilmink skate al twaalf jaar en heeft er nog altijd veel plezier in, ook nu hij topsporter is: “Ik heb er altijd plezier in en maak er altijd wel een spel van. Op deze manier maak ik het leuk voor mijzelf en vooral ook niet te veel druk erop zetten.”

Via de website van de Yvonne van Gennip Talent Fonds kan worden gedoneerd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.