Verkeer
Stuur appje
Zoek

Filmpjes tonen levensgevaarlijke mensensmokkel Twentse bende: 'Mogelijk zijn er doden gevallen'

20231114 Mensensmokkelnetwerk in Twente opgerold vijf mannen uit Hengelo en Enschede aangehouden Foto Koninklijke Marechaussee
De aanhouding van een van de verdachten vorig jaar in Hengelo.
Beeld: Koninklijke Marechaussee

Tijdens het smokkelen van Syriërs naar Europa door de in november opgepakte Twentse mensensmokkelbende zouden meerdere migranten overleden zijn. Justitie zegt daar aanwijzingen voor te hebben. "Er zijn filmpjes waarin te zien is dat de mensen op levensgevaarlijke wijze gesmokkeld werden." De verdachten van de bende zijn drie mannen van 37, 40 en 49 uit Hengelo en twee mannen van 33 en 37 jaar uit Enschede. Het netwerk zou tientallen migranten vanuit Syrië naar Europa hebben gesmokkeld.

Ze vervoerden de migranten vanuit Syrië, via Griekenland of Turkije, in overvolle, niet toegeruste boten. Ook maakten ze gebruik van de Balkanroute, waarbij ze de slachtoffers in krappe ruimtes in busjes vervoerden, zonder drinkwater of de mogelijkheid om te slapen.

Voor de transporten van de migranten werden documenten vervalst, terwijl de slachtoffers bedragen tot wel 25.000 euro moesten neertellen. Dat gebeurde via zogeheten 'underground banking': betalingen die buiten de officiële kanalen om plaatshebben.

Volgens de officier van justitie was de Twentse bende internationaal georganiseerd. Ze communiceerden online met elkaar en gebruikten verschillende smokkelroutes.

“Ik heb een vrouw en vijf kinderen thuis. Zij hebben het zwaar.”

De zaak kwam aan het rollen nadat tijdens een routinecontrole in de grensregio een vreemdeling werd ontdekt. Na maandenlang onderzoek leidde dat uiteindelijk tot het opdoeken van het vermoedelijke netwerk.

De Koninklijke Marechaussee nam vorig jaar een enorme hoeveelheid aan spullen in beslag, voornamelijk telefoons en andere digitale apparaten, waarmee de bendeleden onderling communiceerden. "Het onderzoeken van de communicatiemiddelen gaat nog even duren", legde de officier van justitie vanochtend in de rechtbank uit. "Er werd veel in andere talen gecommuniceerd, dus er is een tolk bij nodig om alles te analyseren."

231201 FOTO marechaussee
Lees ook
Twentse verdachten van mensensmokkel blijven achter de tralies

Alle verdachten zitten nog altijd vast. Michael A.F. uit Hengelo stond vanmorgen voor de rechter tijdens een voorbereidende zitting, de andere vier verschijnen later vandaag voor de rechter.

Beelden van de politieactie vorig jaar:

A.F.'s advocaat ziet graag dat haar cliënt voorlopig vrijkomt, maar dat verzoek wordt niet ingewilligd. "Ik heb een vrouw en vijf kinderen thuis. Zij hebben het zwaar", sprak de verdachte. "Ik wil graag bij hen zijn. Ze komen nu in financiële problemen."

De rechter daarop: "Het onderzoek bevindt zich nog in een pril stadium en we willen niet dat dit verstoord wordt als u vrijkomt. Door de druk van de criminele omgeving waarin u zich bevindt, is de kans op herhaling aanwezig."

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.