Verkeer
Stuur appje
Zoek

Mensensmokkelnetwerk in Twente opgerold: vijf mannen uit Hengelo en Enschede aangehouden

20231114 Mensensmokkelnetwerk in Twente opgerold vijf mannen uit Hengelo en Enschede aangehouden Foto Koninklijke Marechaussee
Beeld van de aanhouding
Beeld: Koninklijke Marechaussee

De Koninklijke Marechaussee heeft vandaag in Twente vijf mannen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een Syrisch mensensmokkelnetwerk. Het gaat om een 36-jarige, 40-jarige en 49-jarige man uit Hengelo en een 33-jarige en 37-jarige man uit Enschede. Het netwerk heeft tientallen migranten vanuit Syrië naar Europa gesmokkeld.

De Koninklijke Marechaussee kwam het netwerk op het spoor nadat er enkele maanden geleden een vreemdeling werd aangetroffen tijdens een controle in de grensregio.

Mensonterende omstandigheden

Het netwerk smokkelde kwetsbare vluchtelingen onder mensonterende omstandigheden. Voor hun reis naar Europa werden valse documenten gebruikt en ze betaalden bedragen tot wel 25.000 euro.

Beelden van de actie:

Er werd betaald via underground banking. Dat zijn betalingen die buiten officiële bankinstanties om gaan.

Doorzoekingen

Na de aanhoudingen dinsdag, waarbij ongeveer honderd marechaussees betrokken waren met ondersteuning van de politie, zijn er doorzoekingen uitgevoerd in de woningen van de verdachten en in twee bedrijfspanden. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.