Verkeer
Stuur appje
Zoek

Twentse verdachten van mensensmokkel blijven achter de tralies

231201 FOTO marechaussee
De Koninklijke Marechaussee, bezig met de aanhouding van de verdachte mensensmokkelaars.
Beeld: Koninklijke Marechaussee

De vijf mannen die twee weken geleden werden aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een Syrisch mensensmokkelnetwerk blijven achter de tralies tot aan de eerste rechtszaak. Het gaat om drie mannen van 36, 40 en 49 uit Hengelo en twee mannen van 33 en 37 jaar uit Enschede. Hun voorarrest is met 90 dagen verlengd.

Geen contact met de buitenwereld

De vijf verdachten zitten in zogenoemde beperking, wat inhoudt dat ze behalve met hun advocaten geen enkel contact met de buitenwereld mogen hebben. De raadslieden mogen op hun beurt geen enkele uitlating doen.

De zaak kwam aan het rollen nadat tijdens een routinecontrole in de grensregio een vreemdeling werd ontdekt. Na maandenlang onderzoek leidde dat uiteindelijk tot het opdoeken van het vermoedelijke netwerk.

Mensonterende omstandigheden

Tijdens de actie van twee weken geleden, waaraan circa honderd leden van de marechaussee deelnamen, werden invallen gedaan in zowel de woonhuizen van de verdachten als twee bedrijfspanden.

De vijf mannen zouden tientallen vreemdelingen vanuit Syrië illegaal ons land in hebben geloodst. Daarbij werden de kwetsbare vluchtelingen onder mensonterende omstandigheden Nederland binnengesmokkeld.

Documenten vervalst

Voor de transporten werden documenten vervalst, terwijl de slachtoffers bedragen tot wel 25.000 euro moesten neertellen. Dat gebeurde via zogeheten 'underground banking': betalingen die buiten de officiële bancaire kanalen plaatshebben.

Onderzocht wordt nog of er nog meer handlangers in het spel zijn. De marechaussee sluit meer aanhoudingen dan ook niet uit.

De raadkamer van de rechtbank Overijssel verlengde het arrest tegen de vijf mannen met 90 dagen. Wat inhoudt dat ze vast blijven zitten tot ze zich een eerste keer in het openbaar moeten verantwoorden.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.