Verkeer
Stuur appje
Zoek

Grote meerderheid in Provinciale Staten vraagt actie om intercity Enschede-Schiphol te behouden

20210530 Treinstation Enschede poortjes Coen Krukkert
Beeld: Coen Krukkert

Provinciebestuurder Martijn Dadema wordt op pad gestuurd voor een stevig gesprek met de minister of staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. Dat is de uitkomst van een motie die komende woensdag wordt ingediend in de vergadering van Provinciale Staten en die bij voorbaat door een ruime meerderheid wordt gesteund. De gedeputeerde van Overijssel moet zich gaan hard maken voor het behoud van de intercity Enschede-Schiphol, nu de NS deze in de nieuwe NS-dienstregeling wil opofferen.

De directe treinverbinding van Enschede naar Schiphol verdwijnt eind dit jaar. In plaats daarvan moeten reizigers uit Twente en Deventer die naar de luchthaven willen, met volle koffers overstappen op Amersfoort Centraal. Dat staat in de concept-dienstregeling voor 2025 van de NS. Volgens de vervoerder gaat het om een tijdelijke aanpassing, vanwege problemen op de verbinding tussen Rotterdam en Amsterdam. Omdat de NS óók het hogesnelheidsnet wil uitbreiden, moeten er keuzes worden gemaakt in de dienstregeling. De intercity Enschede-Schiphol moet daarvoor wijken.

Politici in actie

Hoewel het verdwijnen van de rechtstreekse verbinding naar de luchthaven als tijdelijke maatregel is gepresenteerd, is er geen enkel zicht op herstel. Dat maakt veel los in deze regio. De Hengelose wethouder Hanneke Steen, die ook namens de Regio Twente gaat over mobiliteit, is een lobby begonnen in Den Haag. De Enschedese en Hengelose gemeenteraad hebben daarnaast unaniem een brandbrief laten bezorgen bij de Nationale Spoorwegen.

20210530 Treinstation Enschede poortjes Coen Krukkert
Lees ook
Directe trein van Enschede naar Schiphol verdwijnt: 'Regio wordt weer de dupe'

In de Tweede Kamer zijn inmiddels schriftelijke vragen gesteld door Pieter Grinwis (ChristenUnie) en Eline Vedder (CDA). Zij noemen de intercity naar Schiphol van groot belang voor Oost-Nederland en vragen zich af of het hier wel echt om een tijdelijke maatregel gaat. Nu doen ook de leden van de Provinciale Staten in Overijssel een duit in het zakje.

'Geen enkel perspectief'

De Overijsselse politici constateren dat er 'geen enkel perspectief' wordt geboden op een eventuele terugkeer van de directe treinverbinding van Enschede - via Hengelo, Almelo en Deventer - naar Schiphol. Gedeputeerde Dadema (GroenLinks) wordt dus op pad gestuurd.

Van hem wordt verwacht dat hij samen met zijn collega in Gelderland het gespreek aangaat met demissionair minister Mark Harbers of demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen. Het doel is om het schrappen van de intercity te voorkomen. De motie, waarover woensdagavond wordt gestemd, wordt ingediend door BBB, CDA, GroenLinks, PvdA, ChristenUnie, SGP, JA21, SP en FvD.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.