Verkeer
Stuur appje
Zoek

Betaald parkeren ingevoerd rond Hart van Zuid in Hengelo

240219 betaald parkeren hart van zuid GEM HENGELO
Er komt betaald parkeren in de Bloemenbuurt (I), Tuindorp (II) en de Berflo Es (IV). In en rond het winkelgebied Esrein (III) wordt de blauwe schijf ingevoerd.
Beeld: gemeente hengelo

In een schil van zo'n 300 meter rond Hart van Zuid ten noorden van winkelgebied het Esrein wordt de komende jaren betaald parkeren ingevoerd in de woonwijken. Het winkelgebied zelf krijgt een blauwe zone. Dit heeft het college van B en W van Hengelo besloten.

De komende jaren worden er in Hart van Zuid zo’n 1.500 woningen gebouwd en er is steeds meer te doen en te beleven in het gebied. Om te voorkomen dat de parkeeroverlast in het gebied rondom Hart van Zuid toeneemt als gevolg van deze ontwikkelingen, komt er parkeerregulering, aldus de gemeente Hengelo.

Bezoekers van de Bloemenbuurt, Berflo Es en Tuindorp moeten straks de portemonnee trekken. Bewoners kunnen, tegen betaling, een parkeerontheffing aanschaffen. Het gaat om onder meer Berfloweg, Bosmansweg, C.T. Storkstraat, Beckumerstraat en Irisstraat.

231023 parkeren roc tuindorp blauwe zone 3 FOTO 1 TWENTE
Lees ook
Begin volgend jaar duidelijkheid over betaald parkeren in gebied rondom Hart van Zuid in Hengelo

De afgelopen periode heeft de gemeente bewoners en ondernemers gevraagd om via buurtpanels mee te denken. De uitkomsten daarvan zijn meegenomen in een principebesluit, dat vanaf woensdag zes weken ter inzage ligt. De gemeente heeft geluisterd naar de bewoners, waar het gaat om de tarieven voor een parkeervergunning. "We trekken deze gelijk aan de kosten voor een parkeerontheffing bij een blauwe zone en niet, zoals eerder voorgesteld, aan de kosten voor een vergunning", aldus de gemeente Hengelo.

231023 parkeerdruk tuindorp roc hengelo FOTO
Lees ook
Hoe krijgt Hengelo langparkeerders weg uit Tuindorp 't Lansink?

Bewoners in de schil betalen dan 40,30 euro voor een bewonersvergunning in plaats van 75,80 euro. "Het verlagen van dit tarief komt voort uit de buurtpanels: de deelnemers gaven aan dat zij het reëel vinden dat een vergunning tegen zo laag mogelijke kosten wordt uitgegeven, omdat zij aantoonbaar niet de oorzaak zijn van de parkeeroverlast."

icon_main_info_white_glyph

Andere belangrijke punten uit het principebesluit:

In alle gebieden geldt de regulering op alle dagen, behalve de zondag, van negen uur 's ochtends tot negen uur 's avonds.

De regulering wordt na een definitief besluit per gebied verder uitgewerkt en gefaseerd geïmplementeerd.

Bij oplevering van de Hofmakerij wordt in de De Clercq Dwarsstraat direct betaald parkeren ingevoerd.

Hengelo zegt in gesprek te willen blijven met de onderwijsinstellingen ROC, TIO en Bouwschool over hun parkeerbeleid en hen te wijzen op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. De reden daarvoor is dat hun leerlingen voor een deel van het probleem zorgen, door met de auto naar school te komen.

Participatie

De parkeerregulering in en om Hart van Zuid is al jaren onderwerp van gesprek in de Hengelose politiek. De gemeenteraad heeft 2,5 jaar gelden de parkeernormen Binnenstad en Hart van Zuid (het deel ten noorden van het Esrein) vastgesteld. Hierbij heeft de raad ook het principebesluit genomen om parkeerregulering in te voeren in Hart van Zuid en een schil van circa 300 meter daaromheen. Het was aan het college om dit verder uit te werken, in participatie met de buurt. Iets meer dan een jaar geleden, op 6 december 2022, heeft het college een besluit genomen voor betaald parkeren in Hart van Zuid. Daarna is een participatietraject gestart om bewoners en ondernemers mee te laten denken over welke vorm van parkeerregulering het beste is. In totaal hebben circa 36 mensen meegedacht. Het verslag van de buurtpanels en meer informatie is te vinden op www.hengelo.nl/hartvanzuid > parkeren.

icon_main_info_white_glyph

'Kom in verzet'

De stichting Tuindorp 't Lansink roept inwoners op om in verzet te komen, als ze het niet eens zijn met de nieuwe parkeerregeling voor de wijk. In een groot deel van Tuindorp wordt betaald parkeren ingevoerd, maar bewoners kunnen een ontheffing aanvragen. De stichting die de belangen van bewoners in Tuindorp behartigt, roept inwoners op om vooral te reageren, ‘want eenmaal definitief is er geen weg terug'. Dat zegt Harald Lohmann, voorzitter van het bestuur van de stichting Tuindorp, in Tubantia. Hij pleit ervoor om het betaald parkeren juist gefaseerd in te voeren en niet, zoals de gemeente voorstelt, als de nieuwbouw in Hart van Zuid klaar is. Lohmann wil dat er meer maatwerk wordt geleverd, aangezien de problemen nu met name gelden voor de Willem de Clercqstraat, Beckumerstraat, Binnenweg en CT Storkstraat. In het plan van de gemeente geldt het betaald parkeren straks voor ongeveer twintig straten. De stichting Tuindorp mobiliseert de bewoners per wijk: "We vragen ze om in hun straat te bekijken wat er kan en wat er moet."

231023 parkeerdruk tuindorp roc hengelo FOTO 1 TWENTE
Een deel van het probleem wordt veroorzaakt door leerlingen van het ROC van Twente. Een deel van hen parkeert de auto in de wijk.
Beeld: Franklin Veldhuis / 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.