Verkeer
Stuur appje
Zoek

Politie houdt relschoppers met stadionverbod in de gaten: twee aanhoudingen bij thuisduel FC Twente

20230818 FC Twente Grolsch Veste stadion wedstrijd Wilco Louwes
Beeld: 1Twente / Wilco Louwes

Tijdens de thuiswedstrijd van FC Twente tegen FC Utrecht zijn zondagmiddag twee mannen van de tribune geplukt. De Enschedeërs, 25 en 28 jaar oud, waren aanwezig in de Grolsch Veste terwijl ze in het bezit zijn van een stadionverbod vanwege hun aandeel in rellen eerder dit seizoen. Daarmee zijn ze in overtreding. FC Twente doet aangifte van huisvredebreuk tegen het tweetal.

De twee Enschedeërs behoorden volgens de politie tot de tientallen personen die betrokken waren bij wanordelijkheden in het Europese thuisduel met het Hammarby. Tijdens die wedstrijd, op 27 juli vorig jaar, raakten Twentse supporters slaags met Zweedse fans op de hoofdtribune. Aan ruim veertig personen is naar aanleiding van die rellen een landelijk stadionverbod opgelegd. Dat houdt in dat hun seizoenkaart is geblokkeerd en dat zij komend seizoen onderaan de wachtlijst moeten aansluiten bij een nieuwe aanvraag.

Negentig camera's

De personen die bij de rellen tegen Hammarby betrokken waren (maar ook anderen met een stadionverbod), worden in de gaten gehouden door de politie. Agenten hebben via hun diensttelefoon toegang tot het register met stadionverboden. "De 28-jarige man is al eens eerder in de omgeving van het stadion door agenten opgemerkt", aldus een politiewoordvoerster.

Niels van den Berg
Lees ook
Enschedese loco-burgemeester over rellen FC Twente en Hammarby IF: 'De grens is bereikt, dit geweld moet stoppen'

Toen zou hij na een waarschuwing weer huiswaarts zijn gegaan. Deze zondag zat hij net als zijn 25-jarige plaatsgenoot op de tribune van de Grolsch Veste. Die wordt gedurende de thuiswedstrijden met 90 camera's in de gaten gehouden. De beelden worden vanuit een commandocentrum live bekeken. "Tijdens het inzoomen op de tribune werden de twee herkend. Een steward heeft ze toen benaderd, vervolgens zijn ze aangehouden"

2.500 euro boete

De politie, FC Twente en de gemeente zeggen scherp te zijn op overtredingen van stadionverboden. Het is ook niet voor het eerst dat iemand die na de wedstrijd tegen Hammarby is gestraft tegen de lamp loopt. Eerder dit seizoen is al een persoon met een stadionverbod van de tribune gehaald.

20230727 FC Twente Hammarby rellen Foto Peter Lous Orange Pictures
Lees ook
FC Twente grijpt in na ongeregeldheden Hammarby-thuis: 28 stadionverboden

Ook is er (door de gemeente) een boete van 2.500 euro opgelegd tegen een van de relschoppers van afgelopen zomer. Twintig supporters kregen een last onder dwangsom na het Europese duel. Dat houdt in dat bij een volgende overtreding (voetbalgeweld of samenscholing) een boete volgt. De betreffende persoon liep tegen lamp bij een fouilleringsactie rond een andere wedstrijd van FC Twente.

Het Openbaar Ministerie moet overigens nog beoordelen of er verdere strafvervolging komt tegen de personen die betrokken waren bij de wanordelijkheden tegen Hammarby.

Fanzones bij Europese duels

Nu FC Twente zich ook voor het komende seizoen lijkt te plaatsen voor Europees voetbal, bereidt de gemeente Enschede zich ook voor op wat dat betekent voor de openbare orde. In 2022 ging het ook al mis voorafgaand aan de wedstrijd in de UEFA Conference League tegen het Italiaanse Fiorentina. "We denken eraan om een fanzone aan te wijzen voor supporters van de bezoekende club", aldus burgemeester Roelof Bleker.

Zo'n zone is makkelijker te beveiligen en zou mogelijk tot minder politie-inzet kunnen leiden. Rondom de UEFA Nations League is al met zo'n fanzone in het Volkspark geëxperimenteerd. "Met wisselend succes", zegt Bleker. "In sommige steden ligt zo'n fanzone in een horecagebied. Dat is in Enschede wat lastiger, maar er wordt nagedacht hoe zoiets toch vorm kan krijgen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.