Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschedese loco-burgemeester over rellen FC Twente en Hammarby IF: 'De grens is bereikt, dit geweld moet stoppen'

Niels van den Berg
Loco-burgemeester van Enschede Niels van den Berg vindt dat supportersgeweld de grens heeft bereikt.
Beeld: Ernst Bergboer

Loco-burgemeester van Enschede Niels van den Berg heeft in niet mis te verstane bewoordingen zijn afschuw geuit van de supportersrellen van donderdagavond tussen aanhangers van FC Twente en het Zweedse Hammarby IF. Hoe het geweld tussen voetbalsupporters te stoppen, weet hij nog niet. "Maar dat er een antwoord gaat komen staat voor mij als een paal boven water. De grens is bereikt. Dit geweld moet stoppen."

"Ik ben diep geschokt en ronduit kwaad." Zo opent Van den Berg zijn verklaring over de supportersrellen na het treffen in de Conference League tussen FC Twente en Hammarby IF van gisteravond. Van den Berg stelde maandag, als loco-burgemeester van Enschede, een noodverordening in om rellen te voorkomen die in de dagen erna nog wat werd aangescherpt.

Vergaande maatregelen en massale inzet politie en ME

In Enschede waren alleen FC Twente-supporters welkom, in Hengelo alleen aanhang van Hammarby. Alle andere voetbalsupporters werden geweerd. In Enschede mocht de politie preventief fouilleren. In de dagen voorafgaand aan de wedstrijd was er al extra politie en ME op de been, rond de wedstrijd werden supportersgroepen voortdurend gevolgd en strikt van elkaar gescheiden gehouden.

Toch liep het donderdagavond uit de hand. Na de wedstrijd braken vechtpartijen uit tussen aanhang van beide clubs, zowel in het stadion als daarbuiten.

Schermafbeelding 2023 07 27 om 22 57 02
Lees ook
Tien aanhoudingen rond FC Twente-Hammarby, activiteiten in Enschedese binnenstad uit voorzorg gestopt na rellen

De volledige verklaring van Van den Berg is te lezen op de website van de Gemeente Enschede.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.