Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose raadsleden nemen kijkje bij ‘drugslab’ in fietskelder stadhuis: 'Signalen ondermijning sneller herkennen'

Een wietplantage, een cocaïnewasserij en een drugslab in de fietskelder van het Hengelose stadhuis. Niet om een extra zakcentje te verdienen, maar om raadsleden bewust te maken van ondermijning en de gevaren van drugslabs. “Je gaat het pas zien, wanneer je het door hebt”, citeert burgemeester Sander Schelberg een naar eigen zeggen 'bekende filosoof'.

Het moet er zo realistisch mogelijk uitzien: tussen de e-bikes van de gemeente-boa's staat een cocaïnewasserij en een synthetischedrugslab. De fietskelder van het stadhuis is voor één dag omgetoverd tot een drugslab, die zo uit een serie als Undercover of Breaking Bad lijkt te komen.

Niet een echt lab met echte gevaarlijke stoffen, maar een opstelling van lege vaten, ketels en ander materiaal, dat nodig is bij de productie van harddrugs. Raadsleden en fractievertegenwoordigers luisteren aandachtig naar de uitleg van oud-politieman Jon Warmerdam.

Ondermijning

De avond is georganiseerd om raadsleden bewust te maken van de risico's van ondermijning, het verweven van de 'onderwereld’ met de ‘bovenwereld’. Overdag konden ambtenaren van de gemeente Hengelo een kijkje nemen bij het drugslab en in de avond de raadsleden. Volgens burgemeester Sander Schelberg is het van belang dat iedereen de signalen van ondermijning herkent.

Bewustwording

Het kunnen zien hoe drugsproductie in mekaar steekt, helpt volgens hem dan ook bij de bewustwording: “Beelden zeggen meer dan duizend woorden. De filosoof Cruijf zei ooit: ‘Je gaat het pas zien, wanneer je het door hebt’.” Naast dat ze een kijkje nemen bij een drugslab, doen de raadsleden ook mee aan een pubquiz over het onderwerp.

Lees verder onder de afbeelding.


  • Namaak drugslab fietskelder stadhuis hengelo ondermijningsavond
    Beeld: 1Twente
  • Namaak wietplantage fietskelder stadhuis hengelo ondermijningsavond
    Beeld: 1Twente

Signalen

In het synthetischedrugslab konden raadsleden ruiken aan een potje dat naar speed ruikt. Volgens D66-raadslid Remko Lulof is de avond een goed initiatief: “Ik heb veel geleerd over drugsproductie. Je hoort er wel eens wat over, maar nu hoorde ik ook dingen die ik nog niet wist. Zo leer je de signalen sneller herkennen.”

Bureau Drugszaken

Het bedrijf Bureau Drugszaken verzorgt door heel Nederland trainingen op het gebied ondermijning en drugs, ook aan gemeenten. “We laten zien hoe de drugswereld zijn geld verdient en het geld witwast. Dat doen wij aan de hand van de ondermijningsset”, zegt directeur en oud-agent Jon Warmerdam. De wietplantage en het drugslab zijn onderdeel van de set.

Er zitten allerlei grote risico's aan dit soort drugslabs: “Er is brand- en ontploffingsgevaar, maar ook zijn er zuren en andere werkzame stoffen die gevaar kunnen opleveren. Het belangrijkste is om bij een vermoeden van een drugslab vooral niet naar binnen te gaan”, zegt de oud-agent.

240206 Politieman 1 TWENTE
Lees ook
Hengelose politie ziet taken veranderen: 'Meer online, maar niet minder op straat'

‘Krachten bundelen’

Vorige week nam de gemeenteraad het nieuwe veiligheidsplan voor de komende jaren aan. In het plan ligt de nadruk op de aanpak van ondermijning. “We zijn goed op weg, omdat wij altijd al een heel veilige gemeente zijn, maar het kost wel steeds meer energie om een veilige gemeente te blijven. Daarin moeten we echt alle krachten bundelen, want we kunnen dit niet alleen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.