Verkeer
Stuur appje
Zoek

De Gieterij overtreft na vijftien jaar nog alle verwachtingen: 'Dat zoiets ouds toch zo mooi kan zijn'

240129 harryabelsrtvoost
Beeld: RTV Oost

"Ouwe meuk, een sta-in-de-weg." Het scheelde maar weinig of de voormalige gieterij van machinebouwer Stork was gesneuveld onder de slopershamer. Maar het liep anders. Het enorme gebouw van staal en glas bleef bewaard en vormt sinds 2009 het kloppend hart van het ROC van Twente in Hengelo. Dagelijks komen hier duizenden studenten voor hun mbo-opleiding.

Het gebouw uit 1902 was ooit het paradepaardje van machinebouwer Stork. Het stond al jaren leeg toen architect Harry Abels besloot deze vergane glorie te integreren in het ontwerp voor het nieuwe opleidingscentrum van ROC van Twente.

Roest en gebarsten glas

Harry was niet van plan het monument eerst op te poetsen of te restaureren. De roestige pilaren, afgebladderde verf en gebarsten raampjes zijn gewoon zichtbaar gebleven. "Als je het netjes maakt, is er geen donder meer aan", lacht Harry. "Zo houd je het gebouw levend."

De Gieterij heeft ondanks - of misschien wel dankzij - de roestige elementen een indrukwekkende uitstraling. De enorme monumentale hal met hoge ramen heeft wel wat weg van een kathedraal. Een groot verschil met andere mbo-scholen die vaak in saaie gebouwen zitten, omdat er minder budget voor is dan voor scholen voor hoger onderwijs.

Waardevolle plek

Onterecht, vindt Harry: "Een ROC is minstens zo belangrijk als een hbo of universiteit, dat willen we hier laten zien. Onderwijs moet gebeuren op een plek die waardevol is, waarbij je het gevoel hebt 'deze plek is waardevol, en daarmee ben ik waardevol omdat ik hier mag studeren'. Dat heeft ook een positieve uitwerking op het onderwijs."

240129 gieterijstork
Beeld: Stichting Behoud Erfgoed Stork Hengelo

Oud en mooi

Dat zijn kijk op het gebouw werkt, bewijzen de studenten al vijftien jaar. "Ik was gelijk onder de indruk van het gebouw, dat heeft ook wel mijn keus voor de school bepaald", zegt zorgstudent Isa. "Dat zoiets ouds toch zo mooi kan zijn."

Techniekstudent Isabel is het daar roerend mee eens: "Je ziet zodra je binnenstapt dat het een fabriek is geweest, en dat maakt het extra gaaf om hier les te krijgen."

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.