Verkeer
Stuur appje
Zoek

Laat je op poëtische wijze beschrijven door de ‘robotdichter’ in de Hengelose bibliotheek

Tot en met zaterdag 27 januari staat er een scherm in de Hengelose bieb met daarvoor een pilaartje met een grote rode knop. Als je hierop drukt, verschijnt er binnen enkele tellen een op de persoon toegesneden gedicht op het scherm. En nee, er zit geen persoon achter het scherm, het gedicht wordt geschreven door een 'kunstmatige dichter'.

Poem Booth

De Poem Booth, zoals dit apparaat genoemd wordt, is een creatie van de Amsterdamse ontwerpstudio VOUW. De creatie werd tijdens de eerste Amsterdamse ‘AI Hackathon’ ingezet door VOUW en het bedrijf won er een prijs mee. De machine maakt een foto van je wanneer je op de knop drukt en op basis daarvan wordt er een uniek gedicht gegenereerd.

Maarten Inghels, voormalig stadsdichter van Antwerpen, is gevraagd om de robot van input te voorzien, zodat de gedichten ook echt door een menselijke poëet geschreven lijken te zijn.

Week van de Poëzie

In het kader van de Week van de Poëzie is deze machine naar Hengelo gehaald. “Als bieb hebben we de plicht om mensen ook mee te nemen in nieuwe ontwikkelingen, vandaar dat de Poem Booth nu hier staat”, aldus Ingeborg Wind, medewerkster van de Hengelose bieb en onder andere Projectleider Nieuwsgierig Hengelo. Deze machine is vandaag en morgen nog vrijblijvend uit te proberen in de Hengelose bieb. Na zaterdag reist het apparaat verder naar de Oldenzaalse bieb.

Dichterbij de mensen

Studio VOUW ziet de Poem Booth als een manier om de Nederlandse literatuur in het algemeen en de dichtkunst in het bijzonder dichter bij de mensen te brengen met behulp van moderne technieken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.