Verkeer
Stuur appje
Zoek

Tweedaagse rechtszitting tegen verdachte van moord op Enschedeër Jihad Jafo (32)

20240119 Jihad Jafo vermoord Politie
Slachtoffer Jihad Jafo (32) uit Enschede
Beeld: Politie

Justitie weet het zeker: degene die betrokken is geweest bij de dood van een jonge vader uit Enschede is een kruidenier uit Den Ham. Zijn advocaat kijkt anders naar de resultaten van het onderzoek rond de moord. Deze vrijdag begint een tweedaagse rechtszitting tegen de verdachte.

Het levenloze lichaam van het Enschedese slachtoffer Jihad Jafo werd vorig jaar verpakt gevonden in het kanaal bij Bruchterveld, nadat hij een halfjaar spoorloos was geweest. Uit onderzoek bleek dat de jonge vader met twee pistoolschoten om het leven is gebracht.

Sporen

Voor deze daad hebben politie en justitie kruidenier Hamid S. uit Den Ham op het oog als hoofdverdachte. Op een deken waarin het lichaam van het slachtoffer was verpakt, zat volgens justitie een haar van Hamid. Daarnaast kan hij gelinkt worden aan het bezit van die deken. Verder blijkt uit onderzoek dat de telefoons van hem en het slachtoffer op de avond van de verdwijning precies dezelfde route aflegden.

Lees verder onder de afbeelding.


20240119 Jihad Jafo deken Politie
De deken waarin het lichaam van Jafo was verpakt
Beeld: Politie

Eenzelfde soort brandslangstatief, waarmee het verpakte lichaam van Jafo was verzwaard, stond volgens het OM ook in de winkel van de verdachte. Tenslotte had Hamid gelegenheid om de moord te plegen en een motief, stellen de opsporingsdiensten. Hij was verliefd op de vrouw van het slachtoffer, zoals RTV Oost onthulde.

Lees verder onder de afbeelding.


20240119 Jihad Jafo brandslagstatief Politie
Beeld: Politie

Naam andere dader

Hamids advocaat, de bekende Enschedese strafpleiter Umut Ural, laat in een reactie weten dat hij anders naar de onderzoeksresultaten kijkt. Zo kan in zijn ogen de gevonden haar op een ander moment op de deken zijn gekomen. Daarnaast stelt hij dat het dna-profiel dat uit de haar is verkregen niet per se van zijn cliënt afkomstig is. "Uit onderzoek blijkt dat het profiel ook kan passen op een kring mensen om hem heen."

Jihad Jafo
Lees ook
Lichaam vermiste Enschedeër Jihad Jafo gevonden in kanaal Almelo-De Haandrik; politie vermoedt misdrijf

Daarnaast stelt Ural dat verschillende getuigen bij de politie hebben verklaard nog nooit zo'n brandslangstatief in de winkel van de verdachte te hebben gezien, als het statief waarmee het slachtoffer was verzwaard. Verder zegt de strafpleiter dat in de auto van zijn cliënt geen enkel bloed- of dna-spoor is gevonden. "Hij kan niet worden gekoppeld aan het doodschieten van het slachtoffer."

Het meest vreemd vindt Ural dat er in een ander politieonderzoek een naam is genoemd van een mogelijke andere dader in déze zaak. "Die getuige noemt de naam van de dader, er zou een motief zijn en er wordt zelfs een geldbedrag genoemd dat betaald zou zijn." Volgens Ural zou het gaan om een afrekening in het criminele circuit. "Maar dat is niet of nauwelijks uitgezocht." De getuige heeft zich een jaar geleden al gemeld.

De politie vermoedt dat Jihad Jafo 32 het slachtoffer is geworden van een misdrijf Foto Politie Oost Nederland
Lees ook
Tweede aanhouding in zaak van om leven gebrachte Jihad Jafo

Drugs

Bekend is dat het slachtoffer op de dag van zijn verdwijning op het punt stond om een drugstransport uit te voeren in Duitsland. Dat had hij al eerder gedaan, en was daar ook voor veroordeeld. Volgens advocaat Ural zijn er verschillende getuigen die in dat kader iets kunnen vertellen over een alternatief moordscenario. "Mijn cliënt ontkent in ieder geval enige betrokkenheid."

Voor de rechtszaak tegen Hamid zijn twee dagen uitgetrokken. Vrijdag bespreekt de rechtbank met de verdachte welke bewijsmiddelen door de recherche zijn verzameld. Ook krijgen de nabestaanden de gelegenheid hun verhaal te doen. Volgende week dinsdag hoort Hamid welke straf hem boven het hoofd hangt en houdt zijn advocaat de tijd zijn pleidooi. Het is nog niet duidelijk wanneer de rechtbank vonnis wijst.

Jihad Jafo Foto Politie Oost Nederland
Lees ook
Eigenaar supermarkt opgepakt voor moord Enschedeër Jihad Jafo
Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.